Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αντίποινα για το «κατασκοπευτικό μπαλόνι» εξετάζουν οι ΗΠΑ

Αυξάνεται η πίεση στον Μπάιντεν να αντεπιτεθεί στο Πεκίνο, με νέους ελέγχους εξαγωγών ευαίσθητης τεχνολογίας. Τι περιμένουν οι Αμερικανοί να βρουν. Τρία τέτοια κινεζικά μπαλόνια στις ΗΠΑ κατά την προεδρία Τραμπ.

Αντίποινα για το «κατασκοπευτικό μπαλόνι» εξετάζουν οι ΗΠΑ

Οι ΗΠΑ έστειλαν δύτες για να σώσουν αυτό που θεωρούν ότι είναι κατασκοπευτικός εξοπλισμός από το κινεζικό αερόστατο που καταρρίφθηκε στα ανοιχτά της Νότιας Καρολίνας, ενώ αυξάνεται η πίεση στον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν να αντεπιτεθεί στο Πεκίνο, με νέους ελέγχους εξαγωγών σε ευαίσθητη τεχνολογία.

Οπως μεταδίδει το Bloomberg, η κυβέρνηση αναμένει να βρει εξοπλισμό ικανό να τραβήξει λεπτομερείς φωτογραφίες, μαζί με άλλους αισθητήρες, είπε ένα άτομο που γνωρίζει το θέμα. Οι Αμερικανοί βουλευτές απαιτούν ήδη να μάθουν εάν το φορτίο του μπαλονιού περιέχει τεχνολογία από τις ΗΠΑ ή τους συμμάχους τους, είπε άλλο άτομο. Και οι δύο ζήτησαν να μην κατονομαστούν, επειδή η κυβέρνηση δεν θέλει να αποκαλύψει τι ακριβώς υποπτεύεται ότι μετέφερε το μπαλόνι.

Το μπαλόνι λέγεται ότι έχει το μέγεθος τουλάχιστον δύο σχολικών λεωφορείων και οι αισθητήρες του βρίσκονται σε 15 μέτρα βάθος και διασκορπισμένοι σε μια περιοχή 11 χιλιομέτρων έξω από το Myrtle Beach. Δύτες και γερανοί που λειτουργούν από την επιφάνεια αναμένεται να το ανεβάσουν τις επόμενες ημέρες, δίνοντας δυνητικά στους αναλυτές πληροφοριών κρίσιμης σημασίας πληροφορίες για τις κινεζικές κατασκοπευτικές ικανότητες.

Εν τω μεταξύ, τέτοιου είδους κινεζικά αερόστατα πέταξαν πάνω από τις  Ηνωμένες Πολιτείες τουλάχιστον τρεις φορές κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης Τραμπ, σύμφωνα με ανώτερο κυβερνητικό στέλεχος, αλλά βασικές λεπτομέρειες δεν ήταν ευρέως γνωστές παρά μόνο μετά την ανάληψη των καθηκόντων του Τζο Μπάιντεν.

Ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και ορισμένοι ανώτεροι αξιωματούχοι που εργάζονταν για αυτόν αρνήθηκαν ότι γνώριζαν για κινεζικά αερόπλοια στον εναέριο χώρο των ΗΠΑ.

Ενταση ΗΠΑ-Κίνας

Ενώ η Κίνα λέει ότι η συσκευή ήταν ένα «αεροσκάφος» έρευνας για το κλίμα που ξέφυγε από την πορεία του, οι ΗΠΑ υποστηρίζουν ότι ήταν μέρος ενός ευρύτερου προγράμματος κατασκοπείας από το Πεκίνο. Έχοντας αυτό κατά νου, η κυβέρνηση Μπάιντεν αξιολογεί πόσο αυστηρά και γρήγορα θα ανταπαντήσει, είπαν άνθρωποι που γνωρίζουν το θέμα.

Σε ένδειξη μεγαλύτερης έντασης που έρχεται, το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών όξυνε τον τόνο του την Κυριακή, αφού ένα αμερικανικό μαχητικό αεροσκάφος F-22 έσκασε το μπαλόνι με έναν πύραυλο Sidewinder και έστειλε το  φορτίο του να πέσει στον Ατλαντικό Ωκεανό. Το Πεκίνο χαρακτήρισε την απόφαση «ξεκάθαρη υπερβολική αντίδραση» και είπε ότι διατηρεί το δικαίωμα να απαντήσει.

«Η Κίνα θα διαφυλάξει αποφασιστικά τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα της ενδιαφερόμενης εταιρείας και διατηρεί το δικαίωμα να προβεί σε περαιτέρω απαντήσεις, εάν είναι απαραίτητο», δήλωσε ο Κινέζος υφυπουργός Εξωτερικών Xie Feng, σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών.

«Οι αμερικανικές ενέργειες επηρέασαν σοβαρά και έπληξαν τις προσπάθειες και την πρόοδο των δύο πλευρών να σταθεροποιήσουν τις σινοαμερικανικές σχέσεις μετά τη συνάντηση στο Μπαλί» μεταξύ των προέδρων Τζο Μπάιντεν και Σι Τζινπίνγκ, ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Feng.

Οι κινεζικές μετοχές επέκτειναν τις απώλειες καθώς το επεισόδιο πυροδότησε φόβους για οικονομικά αντίποινα τη Δευτέρα, ημέρα που οι επενδυτές περίμεναν μια σχετικά θετική επίσκεψη στο Πεκίνο από τον υπουργό Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν. «Και οι δύο πλευρές πιθανότατα θα επιβάλουν περισσότερες απαγορεύσεις εξαγωγών τεχνολογίας σε διαφορετικούς κλάδους», έγραψε σε σημείωμα η Iris Pang, επικεφαλής οικονομολόγος για την Κίνα στην ING Groep NV.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v