Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Φρένο πάτησαν οι οικοδομές στη Βρετανία

Παγώνει την αγορά ακινήτων η αύξηση των επιτοκίων στα στεγαστικά δάνεια. Στο πιο χαμηλό από τον Μάιο του 2020 ο δείκτης ΡΜΙ στις κατασκευές. Με τον πιο γρήγορο ρυθμό της διετίας χάνονται οι θέσεις εργασίας στον κλάδο.

Φρένο πάτησαν οι οικοδομές στη Βρετανία

Φρένο πάτησαν οι oικοδομές στο Ηνωμένο Βασίλειο στις αρχές του 2023 καθώς η αύξηση των επιτοκίων των στεγαστικών δανείων παγώνει τη δραστηριότητα στην αγορά ακινήτων.

Οπως μεταδίδει το Bloomberg, ο κλάδος υπέστη τη μεγαλύτερη συρρίκνωση των τελευταίων σχεδόν τριών ετών τον Ιανουάριο, μετά την πτώση των τιμών των ακινήτων ενώ τα στεγαστικά δάνεια ενισχύθηκαν, σύμφωνα με τον δείκτη αγορών κατασκευών της S&P Global τη Δευτέρα.

Οι μεγαλύτεροι κατασκευαστές κατοικιών της Βρετανίας περιορίζουν τη δραστηριότητά τους, εν μέσω προειδοποιήσεων για μεγάλες πτώσεις των τιμών των κατοικιών το 2023. Οι εγκρίσεις στεγαστικών δανείων έχουν ήδη πέσει στο χαμηλότερο επίπεδό τους από το πρώτο lockdown πανδημίας.

Ο συνολικός κατασκευαστικός PMI διολίσθησε βαθύτερα στην περιοχή συρρίκνωσης, υποχωρώντας από 48,8 τον Δεκέμβριο στο πιο αδύναμο από το αναμενόμενο 48,4. Ήταν το χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάιο του 2020.

Η μηνιαία έρευνα διαπίστωσε ότι οι θέσεις εργασίας χάνονται με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων δύο ετών, ακόμη και καθώς οι πιέσεις κόστους και εφοδιαστικής αλυσίδας μειώνονται.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v