Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κόλπα των βρετανικών τραπεζών: Κρατούν τα υψηλά επιτόκια για τον εαυτό τους

Βουλευτές κατηγορούν τα τραπεζικά ιδρύματα ότι δεν μεταβιβάζουν τα υψηλότερα επιτόκια στους αποταμιευτές, αλλά τα αξιοποιούν αποκλειστικά για την κερδοφορία τους, παρά τα τερτίπια τους για την προώθηση προϊόντων.

Κόλπα των βρετανικών τραπεζών: Κρατούν τα υψηλά επιτόκια για τον εαυτό τους

Οι τέσσερις μεγαλύτερες βρετανικές τράπεζες κατηγορούνται ότι δεν μετακύλισαν τα υψηλότερα επιτόκια στους αποταμιευτές και αντιθέτως τα αξιοποίησαν για τη δική τους κερδοφορία, γράφουν οι Financial Times. 

Σε συνεδρίαση της επιτροπής Οικονομικών της Βουλής των Κοινοτήτων, βουλευτές επέκριναν τον τρόπο με τον οποίο οι τράπεζες μεταχειρίζονται τους πελάτες τους.

Η Angela Eagle των Εργατικών κατηγόρησε τις τράπεζες ότι προσφέρουν «τσιγκούνικα» επιτόκια στους λογαριασμούς αποταμίευσης. Η πρώην υπουργός των Τόρις Andrea Leadsom απηύθηνε ερώτηση στα τραπεζικά ιδρύματα εάν ποντάρουν στην «αδράνεια» των πελατών και διερωτήθηκε γιατί δεν ενημέρωσαν τους πελάτες για καλύτερες προσφορές έναντι των ανταγωνιστών τους.

Παράλληλα, οι τράπεζες τόνισαν ότι διαθέτουν ανταγωνιστικά προϊόντα και υπηρεσίες. «Η τακτική μας να πληρώνουμε 5% ενθαρρύνει τους ανθρώπους να χτίσουν τη συνήθεια της αποταμίευσης», δήλωσε η Dame Alison Rose, διευθύνουσα σύμβουλος της Natwest.

«Αυτό λειτουργεί πολύ καλά για τους πελάτες μας, το 80% των οποίων έχει λογαριασμό με λιγότερες από 5.000 λίρες», είπε, αναφερόμενη σε λογαριασμό για τον οποίο το ποσοστό αποταμίευσης πέφτει από 5% σε 0,65% σε ποσά άνω των 5.000 στερλινών.

Το τυπικό επιτόκιο των μεγάλων βρετανικών τραπεζών είναι λιγότερο από 1% στους περισσότερους λογαριασμούς ταμιευτηρίου, σύμφωνα με τον ιστότοπο σύγκρισης τιμών Moneyfacts.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v