Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γκαζώνει η ζήτηση πετρελαίου μετά το restart της Κίνας

Πώς θα κινηθεί η φετινή χρονιά, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας. Αναμένεται να αλλάξει η ισορροπία προσφοράς-ζήτησης μετά το πρώτο εξάμηνο.

Γκαζώνει η ζήτηση πετρελαίου μετά το restart της Κίνας

Η Κίνα θα καλύψει σχεδόν το ήμισυ της φετινής αύξησης της ζήτησης πετρελαίου, αφού χαλάρωσε τους περιορισμούς της για την Covid-19, δήλωσε την Τετάρτη ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA). Ωστόσο, η συγκράτηση της παραγωγής του ΟΠΕΚ+ θα μπορούσε να προκαλέσει έλλειμμα προσφοράς το δεύτερο εξάμηνο.

Οπως μεταδίδει το Reuters, ο Οργανισμός ανέφερε στη μηνιαία έκθεσή του για το πετρέλαιο ότι «η προμήθεια από τον ΟΠΕΚ+ προβλέπεται να συρρικνωθεί καθώς η Ρωσία πιέζεται από τις κυρώσεις».

Ο Οργανισμός αναβάθμισε τις εκτιμήσεις της παγκόσμιας ζήτησης κατά 500.000 βαρέλια την ημέρα για το πρώτο τρίμηνο. 

Η παγκόσμια κατανάλωση θα αυξηθεί κατά 2 εκατ. βαρέλια την ημέρα φέτος, κατά μέσο όρο στα 101,9 εκατ. ημερησίως, ανέφερε.

Από πλεόνασμα προσφοράς σε έλλειμμα το δεύτερο εξάμηνο

«Η παγκόσμια προσφορά πετρελαίου φαίνεται ότι θα υπερβεί τη ζήτηση μέχρι το πρώτο εξάμηνο του 2023, αλλά η ισορροπία θα μπορούσε γρήγορα να μετατραπεί σε έλλειμμα, καθώς η ζήτηση ανακάμπτει».

Οι διεθνείς κυρώσεις στη Ρωσία με στόχο τη στέρησή της από κεφάλαια μετά την εισβολή της στην Ουκρανία είχαν μέχρι στιγμής μικρό αντίκτυπο στις εξαγωγές πετρελαίου της, οι οποίες τον Ιανουάριο μειώθηκαν μόνο κατά 160.000 βαρέλια την ημέρα (bpd) σε σύγκριση με τα προπολεμικά επίπεδα.

Ωστόσο, περίπου 1 εκατ. bpd της παραγωγής θα κλείσει μέχρι το τέλος του πρώτου τριμήνου, δήλωσε ο IEA, μετά την ευρωπαϊκή απαγόρευση των θαλάσσιων εισαγωγών και τις διεθνείς κυρώσεις πλαφόν.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v