Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μακρόν: Εκπληκτικό το πώς χάσαμε την εμπιστοσύνη του Παγκόσμιου Νότου

«Νεοαποικιακή και ιμπεριαλιστική» χαρακτήρισε την επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία. Γκρίνιες Σολτς για την διστακτικότητα των κρατών να προσφέρουν σύγχρονα τανκς.

Μακρόν: Εκπληκτικό το πώς χάσαμε την εμπιστοσύνη του Παγκόσμιου Νότου

Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς επέπληξε τους συμμάχους για το ότι απέτυχαν να παραδώσουν τανκς στην Ουκρανία, παρότι προηγήθηκαν μήνες που παρότρυναν το Βερολίνο να το κάνει.

Ο Scholz ρωτήθηκε από έναν δημοσιογράφο στη Διάσκεψη για την Ασφάλεια του Μονάχου (MSC) εάν βρίσκεται τώρα σε μια θέση που θα πρέπει να πείσει άλλα κράτη να παράσχουν τον βαρύ οπλισμό που είχαν υποσχεθεί. Απάντησε: «Αυτή είναι μια ερώτηση που πρέπει να κάνω στους άλλους, ειδικά σε αυτούς που με παρότρυναν τόσο πολύ να δράσω».

Συχνά αποκαλούμενο ως «Νταβός Άμυνας», η MSC συγκεντρώνει πρωθυπουργούς, στρατηγούς και ανώτερους διπλωμάτες για τρεις ημέρες συζητήσεων που φέτος αναμένεται να επικεντρωθούν σε μεγάλο βαθμό στον πόλεμο στην Ουκρανία και τις επιπτώσεις του στην παγκόσμια τάξη ασφαλείας.

Περισσότεροι από 40 αρχηγοί κρατών και 60 υπουργοί συμμετέχουν στη διάσκεψη, η οποία προσέλκυσε επίσης τη μεγαλύτερη αντιπροσωπεία του Κογκρέσου των ΗΠΑ στην ιστορία της εκδήλωσης. Θα συμμετάσχει η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Καμάλα Χάρις.

Το περσινό συνέδριο πραγματοποιήθηκε λίγες μέρες πριν η Ρωσία ξεκινήσει την εισβολή της στην Ουκρανία και οι ηγέτες το χρησιμοποίησαν για να παροτρύνουν τον Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν να εγκαταλείψει τα πολεμικά του σχέδια, εκκλήσεις που έπεσαν στο κενό. Κανένας Ρώσος αξιωματούχος δεν έχει προσκληθεί φέτος.

Το συνέδριο ξεκίνησε με ομιλία του Βολόντιμιρ Ζελένσκι μέσω video. Ο ουκρανός πρόεδρος συνέκρινε τη χώρα του με τον Δαβίδ σε έναν αγώνα μέχρι θανάτου με τον Γολιάθ (Ρωσία) και έκανε έκκληση για περισσότερη στρατιωτική υποστήριξη από τη Δύση. «Δεν πρόκειται μόνο για την Ουκρανία», είπε ο Ζελένσκι. «Το θέμα είναι ότι ο Γολιάθ πρέπει να χάσει και δεν υπάρχει εναλλακτική σε αυτό».

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν χρησιμοποίησε την ομιλία του στη διάσκεψη για να καλέσει τους ηγέτες του παγκόσμιου Νότου να ακολουθήσουν τη Δύση και να καταδικάσουν τον πόλεμο. Χαρακτήρισε την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία «νεοαποικιακή και ιμπεριαλιστική» επίθεση που «έσπασε όλα τα ταμπού».

Ενώ οι δυτικές χώρες έχουν συσπειρωθεί για να βοηθήσουν την Ουκρανία, πολλές χώρες της Ασίας, της Λατινικής Αμερικής και της Αφρικής ήταν στην καλύτερη περίπτωση «χλιαρές» στην υποστήριξή τους στο Κίεβο σε αυτό που θεωρούν έναν ευρωπαϊκό πόλεμο που απέχει πολύ από τις καθημερινές τους ανησυχίες. Ο Γάλλος πρόεδρος επέμεινε ότι δεν ήταν έτσι.

«Το να κλείνεις τα μάτια [στην εισβολή] σημαίνει νομιμοποίηση της νεοαποικιοκρατίας και του ιμπεριαλισμού σε όλο τον κόσμο», είπε ο Μακρόν στη διάσκεψη. «Είναι ένα όραμα του κόσμου που έχει σπάσει όλα τα ταμπού, όχι μόνο παραβιάζει τον καταστατικό χάρτη του ΟΗΕ... αλλά περιλαμβάνει δολοφονίες, βιασμούς, εγκλήματα πολέμου και συστημική καταστροφή πολιτικών υποδομών».

Ο Μακρόν είπε ότι η απάντηση του κόσμου στον πόλεμο δείχνει την ανάγκη να εξισορροπηθεί εκ νέου η παγκόσμια τάξη και να γίνει πιο περιεκτική. «Είμαι έκπληκτος από το πώς χάσαμε την εμπιστοσύνη του παγκόσμιου Νότου», πρόσθεσε.

«Είναι κορυφαία προτεραιότητα: να αποκατασταθεί η αλληλεγγύη», είπε ο Μακρόν, προσθέτοντας ότι ο παγκόσμιος νότος θα χρειαστεί για να σφραγιστεί τελικά ένα βιώσιμο τέλος στη σύγκρουση.

Πρώτα, ωστόσο, η Δύση έπρεπε «να εντείνει την υποστήριξή μας και τις προσπάθειές μας σε ότι αφορά την στήριξη της αντίστασης του ουκρανικού λαού και του στρατού του και να τους βοηθήσει να ξεκινήσουν μια αντεπίθεση που από μόνη της μπορεί να επιτρέψει αξιόπιστες διαπραγματεύσεις, που θα καθορίζονται από την Ουκρανία», είπε ο Μακρόν.

Η αναφορά του Σολτς στα τανκς υπογράμμισε την αυξανόμενη απογοήτευση των Γερμανών με τη θέση των συμμάχων της σχετικά με την παροχή βαρέων όπλων στην Ουκρανία. Η καγκελάριος αντιμετώπισε μήνες πίεσης για να δημιουργήσει και να ηγηθεί μιας κοινοπραξίας χωρών ικανών να προμηθεύουν γερμανικής κατασκευής κύρια άρματα μάχης Leopard στην Ουκρανία.

Αλλά τις εβδομάδες αφότου το Βερολίνο συμφώνησε τελικά να στείλει 14 Leopard 2, λίγες άλλες χώρες έχουν δεσμεύσει κάποια από τα δικά τους αποθέματα.

Στην ομιλία του στη διάσκεψη, ο Σολτς προέτρεψε «όλους όσους μπορούν να προμηθεύουν κύρια άρματα μάχης να το κάνουν πραγματικά». Είπε ότι ο Γερμανός υπουργός Άμυνας Μπόρις Πιστόριους και η υπουργός Εξωτερικών Ανναλένα Μπάερμποκ θα χρησιμοποιήσουν τη διάσκεψη του Μονάχου για να ενθαρρύνουν τους συμμάχους να εκπληρώσουν τις δεσμεύσεις τους για τα τανκς.

Η Γερμανία, πρόσθεσε, «θα κάνει ό,τι μπορεί για να διευκολύνει αυτή την απόφαση για τους εταίρους μας — ας πούμε εκπαιδεύοντας Ουκρανούς στρατιώτες εδώ στη Γερμανία ή παρέχοντας υποστήριξη όσον αφορά τις προμήθειες και την επιμελητεία».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v