Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μπλίνκεν: Η κυβέρνηση Μπάιντεν υποστηρίζει την πώληση F16 στην Τουρκία

Θετικά τα βήματα από Τουρκία για βελτίωση σχέσεων με Ελλάδα και Αρμενία, σημείωσε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών. Πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ και η Τουρκία δεν συμφωνούν σε κάθε θέμα, αλλά είναι μία σχέση που έχει αντέξει στις δυσκολίες.

Μπλίνκεν: Η κυβέρνηση Μπάιντεν υποστηρίζει την πώληση F16 στην Τουρκία

Η κυβέρνηση Μπάιντεν υποστηρίζει την πώληση των F16 και το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού στην Τουρκία, σημείωσε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν, σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Τούρκο ομόλογό του στην Αγκυρα. Δεν ανέφερε ωστόσο κάποιο συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την προμήθεια τους, ενώ δήλωσε ότι ασχολείται ενεργά στο Κογκρέσο όσον αφορά την ισχυρή υποστήριξη της κυβέρνησης Μπάιντεν στην πώληση τους.

Πρόσθεσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες εκτιμούν τα θετικά βήματα που κάνει η Τουρκία για βελτίωση των σχέσεων με την Ελλάδα και την Αρμενία.

Οπως μεταδίδει το Reuters, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ και η Τουρκία δεν συμφωνούν σε κάθε θέμα, αλλά είναι μία σχέση που έχει αντέξει στις δυσκολίες.

Σημείωσε ότι η Ουάσιγκτον υποστηρίζει σθεναρά τη γρήγορη ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, δεδομένων των βημάτων που έχουν ήδη κάνει, παρόλο που ο Τούρκος ομόλογός του τόνισε την ανάγκη για πιο συγκεκριμένα βήματα.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν ισχυρά την ένταξη των Σκανδιναβών όσο το δυνατόν γρηγορότερα... Η επέκταση του ΝΑΤΟ σε Σουηδία και Φινλανδία δεν είναι διμερές ζήτημα», δήλωσε ο Μπλίνκεν. Ο Τσαβούσογλου είπε ότι όλα τα μέρη στη Συμμαχία πρέπει να πείσουν τη Σουηδία να λάβει περισσότερα μέτρα για να αντιμετωπίσει τις ανησυχίες της Άγκυρας και να κερδίσει την υποστήριξή της για την υποψηφιότητα.

Η Ουάσιγκτον θα στηρίξει την Τουρκία «για όσο χρόνο χρειαστεί», μετά τους σεισμούς που έπληξαν τη χώρα πριν από δύο εβδομάδες, δήλωσε επίσης ο Αμερικανός ΥΠΕΞ. Ο Μπλίνκεν είπε ακόμη ότι η σαφής φωνή της Τουρκίας για υποστήριξη της κυριαρχίας της Ουκρανίας ήταν κριτικής σημασίας.

Από την πλευρά του, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε ότι «δεν χρειάζεται να περιμένουμε μια καταστροφή και δύσκολες στιγμές για να βελτιώσουμε τις σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες».

Ο Τσαβούσογλου δήλωσε επίσης στη συνέντευξη Τύπου ότι δεν ήταν δυνατό για την Τουρκία να αγοράσει αμερικανικά πολεμικά αεροσκάφη F16 με προϋποθέσεις και ότι πιστεύει πως το ζήτημα μπορεί να ξεπεραστεί, εάν η αμερικανική κυβέρνηση διατηρήσει μια αποφασιστική στάση.

Μιλώντας μετά τη συνάντησή του με τον Αμερικανό ομόλογό του δήλωσε ότι η χώρα του δεν πουλά στη Ρωσία εξοπλισμό που μπορεί να χρησιμοποιηθεί στον πόλεμό της εναντίον της Ουκρανίας, μετά τις προειδοποιήσεις των ΗΠΑ νωρίτερα αυτό τον μήνα σχετικά με τις εξαγωγές στη Μόσχα χημικών προϊόντων, μικροτσίπ και άλλου εξοπλισμού.

Ο Τσαβούσογλου επεσήμανε ότι η Τουρκία δεν θα επιτρέψει να παραβιαστούν οι αμερικανικές και ευρωπαϊκές κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας εντός της Τουρκίας ή μέσω της Τουρκίας, τονίζοντας ότι λαμβάνονται μέτρα για την αποτροπή αυτού του ενδεχομένου.

Ο Αντονι Μπλίνκεν συναντήθηκε σήμερα και με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Η συνάντηση έγινε κεκλεισμένων των θυρών στη μεγάλη αίθουσα του αεροδρομίου Εσένμπογκα, σύμφωνα με την τουρκική προεδρία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v