Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η μεγαλύτερη πτώση από το 2012 για τις τιμές κατοικιών στη Βρετανία

Κινήθηκαν αρνητικά κατά 1,1% τον Φεβρουάριο σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα. Χτύπημα στους υποψήφιους αγοραστές από τον πληθωρισμό και τα πιο υψηλά επιτόκια στεγαστικών δανείων.

Η μεγαλύτερη πτώση από το 2012 για τις τιμές κατοικιών στη Βρετανία

Περισσότερο από το αναμενόμενο υποχώρησαν οι τιμές των κατοικιών στο Ηνωμένο Βασίλειο τον περασμένο μήνα, σημειώνοντας την πρώτη ετήσια πτώση από την έναρξη της πανδημίας, καθώς ο πληθωρισμός και τα υψηλότερα επιτόκια στεγαστικών δανείων αποτέλεσαν χτύπημα για τους υποψήφιους αγοραστές.

Οπως μεταδίδουν οι Financial Times, οι τιμές των ακινήτων κινήθηκαν αρνητικά κατά 1,1% τον Φεβρουάριο - ήταν η μεγαλύτερη πτώση της τελευταίας δεκαετίας, σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα πέρυσι, μετά την αύξηση κατά 1,1% τον Ιανουάριο, δήλωσε την Τετάρτη η πάροχος στεγαστικών δανείων Nationwide. Οι οικονομολόγοι σε δημοσκόπηση του Reuters είχαν προβλέψει συρρίκνωση 0,9%.

Ήταν η πρώτη ετήσια συρρίκνωση από τον Ιούνιο του 2020, όταν η αγορά κατοικίας έκλεισε ουσιαστικά κατά τη διάρκεια του lockdown Covid-19.

Εξαιρουμένης της πρώιμης φάσης της πανδημίας, η τελευταία φορά που οι τιμές των κατοικιών στο Ηνωμένο Βασίλειο συρρικνώθηκαν σε ετήσια βάση ήταν ο Δεκέμβριος του 2012.

Τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων αυξήθηκαν σε υψηλό δεκαετίας τον Δεκέμβριο ακολουθώντας τις προσδοκίες για τα επιτόκια πολιτικής που καθόρισε η Τράπεζα της Αγγλίας καθώς προσπαθεί να περιορίσει τον ιστορικά υψηλό πληθωρισμό.

Η μέση τιμή κατοικίας έπεσε στις 257.406 στερλίνες τον Φεβρουάριο, από το peak των £273.751 του Αυγούστου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v