Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Παγκόσμια πρωταθλήτρια στις αγορές χρυσού η Τουρκία

Κατέχει πλέον 565 τόνους χρυσού, το υψηλότερο επίπεδο που έχει ποτέ καταγραφεί. Δημοφιλές εμπόρευμα όχι μόνο για την κεντρική τράπεζα, αλλά και για τα νοικοκυριά.

Παγκόσμια πρωταθλήτρια στις αγορές χρυσού η Τουρκία

Η Τουρκία αγόρασε 23 τόνους χρυσού τον Ιανουάριο, καθιστώντας την τον μεγαλύτερο αγοραστή του πολύτιμου μετάλλου μεταξύ των κεντρικών τραπεζών παγκοσμίως κατά την περίοδο αυτή.

Οπως μεταδίδει το Bloomberg, η χώρα κατέχει τώρα 565 τόνους χρυσού, το υψηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί, σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Συμβουλίου Χρυσού.

Συνολικά, οι κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο πρόσθεσαν 31 τόνους χρυσού στα αποθέματά τους τον Ιανουάριο, αυξάνοντας τις αγορές τους κατά 16% από τον Δεκέμβριο. Η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας και η κεντρική τράπεζα του Καζακστάν ήταν οι δεύτεροι και τρίτοι μεγαλύτεροι αγοραστές του εμπορεύματος, προσθέτοντας 15 τόνους και 4 τόνους, αντίστοιχα.

Η Τουρκία συσσωρεύει χρυσό εδώ και μερικούς μήνες και ήταν ο μεγαλύτερος αγοραστής του μετάλλου μεταξύ των νομισματικών αρχών πέρυσι. Ο χρυσός είναι επίσης ένα δημοφιλές εμπόρευμα μεταξύ των τουρκικών νοικοκυριών που τον χρησιμοποιούν ως αντιστάθμιση έναντι των συναλλαγματικών και πληθωριστικών πιέσεων.

Τον περασμένο μήνα, η Τουρκία ανέστειλε προσωρινά ορισμένες εισαγωγές χρυσού ως μέρος ενός σχεδίου έκτακτης ανάγκης για τον μετριασμό των οικονομικών επιπτώσεων από τους καταστροφικούς σεισμούς. Η κυβέρνηση προσπαθεί επίσης να περιορίσει τις εισαγωγές χρυσού, οι οποίες θεωρούνται η μεγαλύτερη απειλή για την επιδείνωση των εξωτερικών οικονομικών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v