Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Υπηρεσίες πληροφοριών ΗΠΑ: Παραμένει άγνωστη η προέλευση του κορωνοϊού

Ολες οι εκδοχές -δηλαδή η έκθεση σε ζώο ή η διαρροή από κινεζικό εργαστήριο- βρίσκονται στο τραπέζι, όπως και η προσπάθεια κάθε πλευράς να ενισχύσει την εκδοχή που της κομίζει πολιτικά η γεωπολιτικά οφέλη.

Υπηρεσίες πληροφοριών ΗΠΑ: Παραμένει άγνωστη η προέλευση του κορωνοϊού

Οι υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ εξακολουθούν να μην έχουν καταλήξει αναφορικά με την προέλευση του κορωνοϊού, εκτιμώντας πως «είναι εύλογες και οι δύο υποθέσεις: η φυσική έκθεση σε μολυσμένο ζώο και κάποιο περιστατικό που συνδέεται με εργαστήριο», ανέφερε το Γραφείο της Διεύθυνσης Υπηρεσιών Πληροφοριών (DNI) σε έκθεση που παρουσιάστηκε σε επιτροπή της Γερουσίας. 

Οι υπηρεσίες πληροφοριών συνεχίζουν να διερευνούν πώς μόλυνε για πρώτη φορά ανθρώπους ο ιός, τη στιγμή οι Ρεπουμπλικάνοι προσπαθούν να εκμεταλλευτούν τις διαφορετικές απόψεις που εκφράζονται, ιδίως μετά την πρόσφατη εκτίμηση του Υπουργείου Ενέργειας ότι ο ιός ήταν αποτέλεσμα διαρροής από εργαστήριο, και παρόλο που το συμπέρασμα αυτό χαρακτηρίστηκε «μειωμένης αξιοπιστίας».

Ο διευθυντής του FBI Κρίστοφερ Ρέι είπε στο Fox News την περασμένη εβδομάδα ότι «η πανδημία προήλθε πιθανότατα από περιστατικό σε εργαστήριο της Γουχάν».

Η Κίνα έχει απορρίψει την εκδοχή της διαρροής από εργαστήριο και οι επιστήμονες λίγο πολύ έχουν συναινέσει ότι η πανδημία ξεκίνησε όταν ο ιός μεταπήδησε από τα ζώα στους ανθρώπους. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δήλωσε ότι όλες οι υποθέσεις για την προέλευση της πανδημίας εξακολουθούν να βρίσκονται στο τραπέζι.

Λόγω, ωστόσο, της έλλειψης διαφάνειας από την κυβέρνηση της Κίνας, «ίσως ποτέ δεν θα μπορούμε να είμαστε απολύτως βέβαιοι από πού προήλθε ο Covid-19 ή, Θεός φυλάξοι, από πού θα προέλθει η επόμενη πανδημία», δήλωσε ο πρόεδρος της Γερουσίας Μαρκ Γουόρνερ.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v