Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Oυραγός η Ελλάδα στο πάγωμα ρωσικών assets

Πόσα περιουσιακά στοιχεία Ρώσων δισεκατομμυριούχων υπό κυρώσεις έχει δεσμεύσει η χώρα μας. Δεύτερη απ' το τέλος η Μάλτα. Συνολικά η ΕΕ έχει παγώσει €20,9 δισ., αλλά τους τελευταίους μήνες... σπεύδει βραδέως.

Oυραγός η Ελλάδα στο πάγωμα ρωσικών assets

Η Ευρωπαϊκή Ένωση παλεύει να παγώσει τα περιουσιακά στοιχεία των Ρώσων δισεκατομμυριούχων που έχουν υποστεί κυρώσεις, αλλά τα συνολικά ποσά αυξάνονται με ρυθμούς χελώνας τους τελευταίους μήνες.

Μέχρι στιγμής η ΕΕ έχει παγώσει περιουσιακά στοιχεία αξίας 20,9 δισ. ευρώ, ενώ έχει περάσει ένας χρόνος από την εισβολή του προέδρου Πούτιν στην Ουκρανία και έχουν επιβληθεί ήδη 10 γύροι κυρώσεων στη Ρωσία. Τον Οκτώβριο, η Ενωση ανέφερε ότι είχαν παγώσει 17,4 δισ. ευρώ.

Ενώ Βέλγιο και Λουξεμβούργο έχουν δεσμεύσει δισεκατομμύρια, επισημαίνει το Bloomberg, άλλα κράτη-μέλη έχουν αποκαλύψει αμελητέα ποσά: η Ελλάδα λέει ότι έχει παγώσει μόνο 212.201 ευρώ και η Μάλτα αναφέρει 222.470 ευρώ, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που συγκέντρωσε το αμερικανικό δίκτυο.

Αξιωματούχοι πιστεύουν ότι υπάρχουν πολύ περισσότερα περιουσιακά στοιχεία Ρώσων που τελούν υπό κυρώσεις και θα μπορούσαν να τεθούν στο στόχαστρο. Το 2019, οι άμεσες ρωσικές επενδύσεις στην ΕΕ υπολογίζονταν σε 136 δισ. ευρώ, σύμφωνα με επίσημα στατιστικά στοιχεία.

Πολλά δισεκατομμύρια επίσης θα είχαν εισέλθει μέσω τραπεζικών λογαριασμών Ρώσων υπηκόων, καθώς και από λοιπές επενδύσεις χαρτοφυλακίου. Βέβαια, δεν συνδέονται όλα τα ρωσικά κεφάλαια που έχουν εισέλθει στην ΕΕ με άτομα υπό κυρώσεις και η ταυτοποίηση δεν είναι πάντα απλή, καθώς τα στοιχεία συχνά κρύβονται πίσω από περίπλοκες εταιρικές δομές ή μεσάζοντες.

Η ΕΕ έχει επιβάλει κυρώσεις σε σχεδόν 1.500 άτομα, έχει περιορίσει τις εξαγωγές εκατοντάδων αγαθών και τεχνολογιών και έχει βάλει στο στόχαστρο πολλές από τις βασικές πηγές εσόδων της Μόσχας. Ωστόσο, ορισμένοι αξιωματούχοι ανησυχούν πως ο μηχανισμός επιβολής αυτών των μέτρων παραμένει αναποτελεσματικός.

Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν σε θέματα δικαιοσύνης Κρίστιαν Γουίγκαν είπε ότι το σύνολο των περιουσιακών στοιχείων που δεσμεύτηκαν στην Ένωση έχει υπερτριπλασιαστεί από τον Απρίλιο του 2022, προσθέτοντας ωστόσο πως είναι άνιση η ενημέρωση που παρέχει καθεμιά από τις 27 κυβερνήσεις. 

Εν τω μεταξύ, εκκρεμούν δεκάδες προσφυγές στα δικαστήρια της ΕΕ που ασκήθηκαν από Ρώσους που επιδιώκουν να ξεπαγώσουν τα κεφάλαιά τους αφού τέθηκαν στο στόχαστρο των κυρώσεων.

 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v