Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΗΠΑ: Πέφτουν επιτέλους οι τιμές των αυγών

Υποχώρηση 6,7% μετά από πέντε μήνες τσουχτερών τιμών, που έφερε η γρίπη των πτηνών. Ανατιμήσεις 0,4% συνολικά στα τρόφιμα, ωστόσο το american breakfast γίνεται κατά τι πιο προσιτό.

ΗΠΑ: Πέφτουν επιτέλους οι τιμές των αυγών

Οι τιμές των αυγών υποχώρησαν για πρώτη φορά μετά από πέντε μήνες στις ΗΠΑ, δίνοντας μια πολυπόθητη ανάσα στα νοικοκυριά, που έβλεπαν -και ένιωθαν- τις τσουχτερές τιμές σ' ένα τόσο βασικό είδος διατροφής, που έχει χτυπηθεί από το ξέσπασμα της γρίπης των πτηνών.

Οι τιμές υποχώρησαν 6,7% τον περασμένο μήνα, ενώ οι παράλληλες μειώσεις στα πορτοκάλια και στο μπέικον θα συμβάλουν στο να φθηνύνει ελαφρώς το... american breakfast, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εργασίας που μεταδίδει το Bloomberg. Τα αυγά εκτοξεύτηκαν σε τιμές-ρεκόρ πρόσφατα, καθώς η γρίπη των πτηνών σκότωσε δεκάδες εκατομμύρια κότες.

Ωστόσο, ο δείκτης τιμών καταναλωτή για τα τρόφιμα αυξήθηκε κατά 0,4%, σε σύγκριση με την άνοδο 0,5% τον Ιανουάριο. Κι αυτό γιατί αυξήθηκε το κόστος για το ψωμί, το βόειο κρέας, το ζαμπόν και τις πατάτες -συμβάλλοντας στον αυξημένο πληθωρισμό σε ολόκληρη την αμερικανική οικονομία. Τα κατεψυγμένα λαχανικά βρίσκονται στο υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών.

Αναμένονται επίσης νέες αυξήσεις καθώς ορισμένοι Ρεπουμπλικάνοι στο Κογκρέσο επιδιώκουν να μειωθεί η συμμετοχή στο πρόγραμμα επισιτιστικής βοήθειας, στο πλαίσιο περικοπής των δαπανών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v