Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Με πάνω από 100% τρέχει ο πληθωρισμός στην Αργεντινή

Τριψήφιος ρυθμός ανατιμήσεων για πρώτη φορά μετά από τρεις δεκαετίες και ύφεση προ των πυλών. Η οικονομία παραπαίει, τα οφέλη της πρόσφατης ανάπτυξης εξανεμίζονται και τα ποσοστά φτώχειας αυξάνονται, σε μια εκλογική χρονιά για τη χώρα.

Με πάνω από 100% τρέχει ο πληθωρισμός στην Αργεντινή

Ο ετήσιος πληθωρισμός της Αργεντινής ξεπέρασε το 100% τον περασμένο μήνα, σημειώνοντας έναν από τους ταχύτερους ρυθμούς στον κόσμο και ασκώντας επιπλέον πιέσεις σε μια οικονομία που αναμένεται να πέσει σε ύφεση ενόψει των προεδρικών εκλογών φέτος.

Οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν κατά 102,5% τον Φεβρουάριο σε σχέση με έναν χρόνο πριν, στο υψηλότερο σημείο από τα τέλη του 1991, όταν η οικονομία άρχισε να συνέρχεται από τον καλπάζοντα υπερπληθωρισμό του 3.000%. Οι μηνιαίες ανατιμήσεις έφτασαν το 6,6%, σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία που δημοσιεύτηκαν την Τρίτη, υπερβαίνοντας όλες τις εκτιμήσεις του Bloomberg που κινούνταν σε μέσες προβλέψεις 6%.

Οι τιμές των τροφίμων, που αποτελούν τη μεγαλύτερη κατηγορία στον δείκτη πληθωρισμού της Αργεντινής, εκτινάχθηκαν σχεδόν 10% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Το κόστος του βοείου κρέατος, εθνικού εδέσματος των Αργεντινών, αυξήθηκε έως και 35% στην ευρύτερη περιοχή του Μπουένος Άιρες.

Ο πληθωρισμός βρίσκεται στο επίκεντρο των φετινών προεδρικών εκλογών, προκαλώντας και τα δύο μεγάλα κόμματα να δελεάσουν τους ψηφοφόρους αφού απέτυχαν να σταθεροποιήσουν την παραπαίουσα οικονομία.

Την ίδια στιγμή, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο πληθωρισμός είναι η κύρια ανησυχία των ψηφοφόρων, συντρίβοντας κάθε θετική επίδραση της πρόσφατης οικονομικής ανάπτυξης ή της μείωσης της ανεργίας. Ο πληθωρισμός εξανεμίζει τα μισθολογικά κέρδη σε μια οικονομία όπου σχεδόν το 40% του πληθυσμού ζει σε συνθήκες φτώχειας. 

Σε συνδυασμό με την έντονη ξηρασία που αναμένεται να βλάψει τις καλλιέργειες, ο επιταχυνόμενος πληθωρισμός προβλέπεται πως θα ωθήσει την Αργεντινή βαθύτερα σε ύφεση. Οι αναλυτές βλέπουν την οικονομία να συρρικνώνεται κατά 3% το 2023, έναντι προβλέψεων στον προϋπολογισμό για ανάπτυξη 2%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v