Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γερμανία: Όταν παιδιά δολοφονούν άλλα παιδιά

Δύο παιδιά σκότωσαν πιθανότατα το Σαββατοκύριακο ένα 12χρονο κορίτσι. Η δικαιοσύνη φτάνει στα όριά της, επειδή οι δράστιδες είναι ακόμη πολύ μικρές για να τιμωρηθούν.

Γερμανία: Όταν παιδιά δολοφονούν άλλα παιδιά

«Έκπληκτοι - άναυδοι – ανήμποροι»: Αυτές οι τρεις λέξεις είναι γραμμένες σε μια σελίδα του βιβλίου συλλυπητηρίων στην προτεσταντική εκκλησία στο Φρόιντενμπεργκ για τη 12χρονη Λουίζα που βρέθηκε δολοφονημένη. Εκφράζουν αυτό που αισθάνονται πολλοί άνθρωποι στη μικρή πόλη αυτή τη στιγμή. Από το Σαββατοκύριακο η πόλη θρηνεί τη 12χρονη μαθήτρια που σκοτώθηκε σε δασώδη περιοχή καθώς επέστρεφε στο σπίτι της μετά από επίσκεψη σε φίλη της.

Και τώρα προκύπτει η είδηση πως οι φερόμενοι ως δράστες είναι ακόμη παιδιά. Δύο κορίτσια ηλικίας 12 και 13 ετών ομολόγησαν ότι σκότωσαν τη Λουίζα με πολυάριθμες μαχαιριές. Τα παιδιά γνωρίζονταν μεταξύ τους.

Γιατί έπρεπε να πεθάνει η μαθήτρια; Και γιατί δύο παιδιά διέπραξαν μια τόσο αποτρόπαια πράξη; Οι ανακριτικές αρχές είναι πολύ διστακτικές να απαντήσουν σε αυτές τις ερωτήσεις. Οι φερόμενοι ως δράστες πρέπει να προστατευθούν - ακριβώς επειδή είναι ακόμη παιδιά, τόνισε ο ανώτερος εισαγγελέας του Κόμπλεντς, Μάριο Μανβάιλερ. Δηλώνει μόνο το ακόλουθο:

«Το κίνητρο για τη διάπραξη ενός εγκλήματος για ένα παιδί μπορεί να μην είναι προφανές σε έναν ενήλικα». Λαμβάνοντας υπόψη τις πολλές μαχαιριές που έφερε το θύμα, οι αρχές υποθέτουν ότι «πρέπει να ήταν αποτέλεσμα συναισθηματικής φόρτισης».

Αυξάνονται τα ειδεχθή εγκλήματα με δράστες παιδιά

Είναι μάλλον σπάνιο για παιδιά κάτω των 14 ετών να διαπράττουν βιαιότητες, όπως σοβαρές σωματικές βλάβες, σεξουαλική κακοποίηση ή φόνο. Το 2021, ο αριθμός των παιδιών που ήταν ύποπτα για τέτοια εγκλήματα αυξήθηκε σε εθνικό επίπεδο σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος (7.477 έναντι 7.103). Ωστόσο, σε σύγκριση με το 2019, το 2021 σημειώθηκε μείωση κατά περίπου 10%.

Στην περίπτωση των εγκλημάτων κατά της ζωής, τα νούμερα είναι εξαιρετικά χαμηλά: το 2021, υπήρχαν 19 παιδιά ύποπτα για τέτοια εγκλήματα σε εθνικό επίπεδο, εκ των οποίων τέσσερα κορίτσια. Και για να αντιληφθεί κανείς την αναλογία: σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία τη χρονιά αυτή ζούσαν στη Γερμανία περίπου 8,5 εκατομμύρια παιδιά κάτω των 14 ετών.

Ο πρωθυπουργός της Βόρειας Ρηνανίας–Βεστφαλίας Χέντρικ Βουστ (CDU) μίλησε για ανησυχητική αύξηση στο κρατίδιο. «Δεν πρέπει μόνο να παρακολουθούμε στενά αυτή την εξέλιξη, αλλά και να τη διερευνήσουμε, να βρούμε τις αιτίες και να λάβουμε προληπτικά μέτρα», τόνισε. 

«Η πράξη στο Φρόιντενμπεργκ θα αφήσει ίχνη πέρα από τον τρομερό θάνατο της Λουίζας». Τις συνέπειες αυτής της πράξης για την τοπική και σχολική κοινότητα μόνο να τις φανταστεί μπορεί κανείς, δήλωσε ο Βουστ.

Αναπάντητα ερωτήματα γύρω από το έγκλημα

Στον τόπο του εγκλήματος δεν υπάρχει ακόμη κανένα ίχνος του φονικού όπλου. Το σημείο, όπου βρέθηκε το πτώμα της Λουίζας και πιθανότατα είναι και ο τόπος της δολοφονίας, βρίσκεται βαθιά μέσα στο δάσος, στα σύνορα της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας με τη Ρηνανία-Παλατινάτο. Το Φρόιντενμπεργκ βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα μακριά.

Τα κινητά τηλέφωνα δεν έχουν σήμα εδώ. Το έδαφος είναι δύσβατο και μόνο ένας ποδηλατόδρομος οδηγεί μέσα από την κοιλάδα. Στην πραγματικότητα, η Λουίζα δεν χρειαζόταν να περάσει από εκεί για να πάει στο σπίτι της. Οι ανακριτές δεν δηλώνουν τίποτα σχετικά με το τι έφερε τα τρία κορίτσια εδώ. Σε κάθε περίπτωση, ο φόνος της Λουίζας δεν θα έχει καμία ποινική συνέπεια.

Τα παιδιά κάτω των 14 ετών δεν έχουν φθάσει σε ηλικία ποινικής ευθύνης - ακόμη και για ένα τόσο σοβαρό έγκλημα όπως ο φόνος ή η ανθρωποκτονία.

«Αφήνουμε την υπόθεση στα χέρια των αρχών για τη νέα γενιά», δήλωσε ο εισαγγελέας Μανβάιλερ. Οι δύο φερόμενες ως δράστιδες βρίσκονται ήδη «υπό τη φροντίδα της Πρόνοιας Ανηλίκων». Τώρα οι ψυχολόγοι, οι ψυχίατροι και οι γονείς καλούνται να δράσουν. «Η πραγματική δουλειά αρχίζει μόλις τώρα».

ΠΗΓΗ: DEUTSCHE WELLE

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v