Ερώτηση ΕΚΤ σε ευρωτράπεζες για τα ανοίγματα στην Credit Suisse

Στελέχη της ΕΚΤ επικοινώνησαν με τις μεγάλες ευρωτράπεζες και ζήτησαν να ενημερωθούν για τα οικονομικά ανοίγματα στην Credit Suisse, όπως μετέδωσε η Wall Street Journal.

Ερώτηση ΕΚΤ σε ευρωτράπεζες για τα ανοίγματα στην Credit Suisse

Αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας επικοινώνησαν με τις ευρωπαϊκές τράπεζες που εποπτεύουν λόγω της κρίσης στην Credit Suisse, σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal.

Οπως αναφέρει η αμερικανική εφημερίδα, τα στελέχη της ΕΚΤ ζήτησαν να ενημερωθούν για τα οικονομικά ανοίγματα των ευρωτραπεζών στην Credit Suisse, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν το θέμα.

Εποπτική πηγή δήλωσε στο Reuters ότι αντιμετωπίζουν τα προβλήματα της Credit Suisse ως μεμονωμένα για την εν λόγω τράπεζα και όχι ως συστημικά. 

Η ΕΚΤ αρνήθηκε να σχολιάσει το δημοσίευμα. 

Αναστολή διαπραγμάτευσης για τη μετοχή της Credit Suisse

Nέα βουτιά κατέγραψαν οι μετοχές της Credit Suisse σήμερα Τετάρτη, υποχωρώντας κοντά 25% στο ελβετικό χρηματιστήριο, φτάνοντας σε νέο χαμηλό ρεκόρ, προτού ανασταλεί η διαπραγμάτευσή της, καθώς ο μεγαλύτερος επενδυτής της δήλωσε ότι δεν μπορούσε να παράσχει στην ελβετική τράπεζα περισσότερη οικονομική βοήθεια.

Αλμα στα CDS

Μνήμες από την περίοδο της ελληνικής κρίσης χρέους ξύπνησε η εκτίναξη του κόστος ασφάλισης έναντι χρεοκοπίας των βραχυπρόθεσμων ομολόγων της Credit Suisse, προκαλώντας ισχυρά ρίγη ανησυχίας στους κόλπους των επενδυτών.

Η τελευταία καταγεγραμμένη τιμή των CDS της ελβετικής τράπεζας διαμορφώθηκε στις 835,9 μονάδες βάσης την Τρίτη, ωστόσο το πρωί της Τετάρτης οι traders είδαν τα μονοετή CDS της Credit Suisse να σκαρφαλώνουν έως και τις 1.200 μονάδες βάσης, σύμφωνα με πηγές του Bloomberg.

Tιμή spread άνω των 1.000 μονάδων βάσης σε μονοετή CDS τραπεζών είναι ένα εξαιρετικά σπάνιο φαινόμενο. Οι μεγάλες ελληνικές τράπεζες είχαν φτάσει σε αντίστοιχα επίπεδα κατά τη διάρκεια της κρίσης χρέους και της οικονομικής ύφεσης της χώρας.

Το επίπεδο που καταγράφηκε την Τρίτη είναι περίπου 18 φορές υψηλότερο από το συμβόλαιο της UBS Group και περίπου 9 φορές μεγαλύτερο από το αντίστοιχο της Deutsche Bank.

Επίσης, άλμα έκαναν και τα 5ετή CDS, φτάνοντας στις 766 μονάδες βάσης.

Η καμπύλη των CDS είναι επίσης βαθιά ανεστραμμένη, πράγμα που σημαίνει ότι κοστίζει περισσότερο η προστασία έναντι μιας άμεσης κατάρρευσης της τράπεζας αντί μιας πιο μακροπρόθεσμης πιθανότητας χρεοκοπίας. Η καμπύλη των CDS της ελβετικής τράπεζας είχε ανοδική κλίση την Παρασκευή.

«Οχι» σε φρέσκα κεφάλαια από Σ. Αραβία 

«Δεν μπορούμε, γιατί θα πάμε πάνω από το 10%. Είναι ένα ρυθμιστικό ζήτημα», δήλωσε ο πρόεδρος της Εθνικής Tράπεζας της Σαουδικής Αραβίας Ammar Al Khudairy την Τετάρτη.

Η τράπεζα της Σαουδικής Αραβίας απέκτησε μερίδιο σχεδόν 10% πέρυσι στην Credit Suisse και δεσμεύτηκε να επενδύσει έως και 1,5 δισ. ελβετικά φράγκα (1,5 δισ. δολάρια).

Η Credit Suisse δημοσίευσε την Τρίτη την ετήσια έκθεσή της για το 2022, λέγοντας ότι η τράπεζα εντόπισε «ουσιώδεις αδυναμίες» στις διαδικασίες υποβολής οικονομικών εκθέσεων για τα έτη 2022 και 2021 και υιοθετεί ένα σχέδιο αποκατάστασης καθώς και ότι δεν έχει ακόμη ανακόψει τις εκροές πελατών.

Η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της Ελβετίας επιδιώκει να ανακάμψει από μια σειρά σκανδάλων που έχουν υπονομεύσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών και των πελατών. Οι εκροές πελατών το τέταρτο τρίμηνο αυξήθηκαν σε περισσότερα από 110 δισ. ελβετικά φράγκα (120 δισ. δολάρια).

Απορρίπτει σχέδια κρατικής βοήθειας 

Ο πρόεδρος της Credit Suisse Group AG, Axel Lehmann, δήλωσε ότι η κρατική βοήθεια «δεν είναι θέμα» για την τράπεζα, που προσπαθεί να ενισχύσει την εμπιστοσύνη μεταξύ πελατών, επενδυτών και ρυθμιστικών αρχών, μετά από μια σειρά σφαλμάτων.

«Έχουμε ισχυρούς δείκτες κεφαλαίου, έναν ισχυρό ισολογισμό», δήλωσε o Lehmann σε συνέδριο του χρηματοοικονομικού τομέα στη Σαουδική Αραβία. Είπε ότι δεν θα είναι σωστό να συγκρίνουμε τα τρέχοντα προβλήματα της Credit Suisse με την πρόσφατη κατάρρευση της Silicon Valley Bank, καθώς οι τράπεζες έχουν διαφορετικό ρυθμιστικό πλαίσιο.

«Πήραμε ήδη το φάρμακο», είπε, προσθέτοντας ότι η τράπεζα με έδρα τη Ζυρίχη βρίσκεται σε καλό στάδιο σε ό,τι αφορά στο πρόγραμμα αναδιάρθρωσής της.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v