Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ουγγρικό βέτο σε κοινή δήλωση ΕΕ για το ένταλμα σύλληψης Πούτιν

Η εξισορροπητική στάση Μπορέλ και η θέση που αναμένεται να λάβει η «φιλο-ρωσική» Ουγγαρία στην προσεχή σύνοδο κορυφής.

Ουγγρικό βέτο σε κοινή δήλωση ΕΕ για το ένταλμα σύλληψης Πούτιν

Η Ουγγαρία εμπόδισε τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να εκδώσουν κοινή δήλωση σχετικά με το διεθνές ένταλμα σύλληψης κατά του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Bloomberg.

Το βέτο της Βουδαπέστης είχε ως αποτέλεσμα να δημοσιεύσει προσωπική δήλωση ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ, δηλώνοντας πως «δίνει τη δέουσα προσοχή» στην απόφαση του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου.

«Η ΕΕ βλέπει την απόφαση του ΔΠΔ ως την αρχή της διαδικασίας λογοδοσίας των Ρώσων ηγετών για τα εγκλήματα και τις φρικαλεότητες που διατάσσουν, επιτρέπουν ή διαπράττουν στην Ουκρανία», ανέφερε ο Μπορέλ σε δήλωση που δημοσιεύτηκε το βράδυ της Κυριακής. Οι υπουργοί Δικαιοσύνης της ΕΕ εξέδωσαν τη δική τους δήλωση υποστηρίζοντας την απόφαση του ΔΠΔ τη Δευτέρα, την οποία δεν υπέγραψε η Ουγγαρία.

Το ΔΠΔ εξέδωσε εντάλματα σύλληψης για τον Πούτιν και την επίτροπό του για τα δικαιώματα των παιδιών Μαρία Λβόβα-Μπέλοβα για φερόμενα εγκλήματα πολέμου σχετικά με απαγωγές παιδιών από την Ουκρανία. Οι αξιωματούχοι στο Κίεβο διερευνούν περισσότερες από 16.000 ύποπτες περιπτώσεις αναγκαστικής απέλασης ανηλίκων, δήλωσε ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι την περασμένη εβδομάδα, και μέχρι στιγμής μόνο περίπου 300 έχουν επιστρέψει στην πατρίδα τους. 

Η υπηρεσία εξωτερικών υποθέσεων της ΕΕ, είπε εκπρόσωπος του Μπορέλ ερωτηθείς για τη στάση της Ουγγαρίας, δεν σχολιάζει τις εσωτερικές μεθόδους εργασίας.

Η θέση της Βουδαπέστης είναι πιθανό να επανέλθει στο επίκεντρο στη σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών αυτή την εβδομάδα. Το προσχέδιο συμπερασμάτων που επικαλείται το Bloomberg αναφέρει ότι το συμβούλιο των ηγετών «δίνει τη δέουσα προσοχή στα εντάλματα σύλληψης που εκδόθηκαν πρόσφατα από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο κατά του Ρώσου προέδρου και της επιτρόπου του για τα δικαιώματα των παιδιών, για το έγκλημα πολέμου της παράνομης απέλασης και μεταφοράς παιδιών από κατεχόμενες περιοχές της Ουκρανίας έως τη Ρωσία». Πρόκειται για διατύπωση παρόμοια με αυτή που χρησιμοποίησε ο Μπορέλ.

Πολλοί ηγέτες είναι πιθανό να ζητήσουν ισχυρότερη διατύπωση, είπαν οι πηγές. Ορισμένοι ηγέτες της ΕΕ χαιρέτισαν ήδη την απόφαση του ΔΠΔ μεμονωμένα, όταν εκδόθηκε την περασμένη εβδομάδα.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v