Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τζόνσον και Τρας θα καταψηφίσουν τη συμφωνία Σουνάκ για το Brexit

Τι σημαίνει για το αποτέλεσμα στη βουλή η κριτική από ορισμένους σκληροπυρηνικούς υπέρμαχους του Brexit των Τόρις, καθώς οι Συντηρητικοί εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν κρίση στο εσωτερικό τους.

Τζόνσον και Τρας θα καταψηφίσουν τη συμφωνία Σουνάκ για το Brexit

Ακόμα ένα κομμάτι στο ασταθές παζλ των Τόρις έρχεται να προστεθεί, μετά την απόφαση του Μπόρις Τζόνσον (φωτο) και της Λιζ Τρας να ψηφίσουν κατά της συμφωνίας του πρωθυπουργού Ρίσι Σουνάκ για το Brexit στο Κοινοβούλιο.

Ο κ. Τζόνσον επιβεβαίωσε την Τετάρτη ότι δεν θα υποστηρίξει τη συμφωνία, όταν οι βουλευτές ψηφίσουν για το φρένο Stormont στη βουλή, με την κ. Τρας να ακολουθεί το παράδειγμά της, βαθύνοντας την παρατεταμένη πολιτική κρίση που ταλανίζει το συντηρητικό κόμμα στη Βρετανία.

Σε δήλωσή του, ο κ. Τζόνσον είπε: «Οι προτεινόμενες ρυθμίσεις σημαίνουν είτε ότι η Βόρεια Ιρλανδία παραμένει αιχμάλωτη από την έννομη τάξη της ΕΕ -και αποκλίνει ολοένα και περισσότερο από το υπόλοιπο Ηνωμένο Βασίλειο- είτε ότι ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο δεν είναι σε θέση να επωφεληθεί από το Brexit.

Αυτό δεν είναι αποδεκτό. Θα καταψηφίσω σήμερα τις προτεινόμενες ρυθμίσεις. Αντίθετα, η καλύτερη πορεία δράσης είναι να προχωρήσουμε με το νομοσχέδιο του Πρωτοκόλλου της Βόρειας Ιρλανδίας και να διασφαλίσουμε ότι θα ανακτήσουμε τον έλεγχο».

Πηγή κοντά στην Λ. Τρας είπε ότι σκοπεύει να το καταψηφίσει και αυτή, μεταδίδει το Bloomberg.

Η κ. Τρας πιστεύει ότι το σύμφωνο του πρωθυπουργού «δεν επιλύει ικανοποιητικά τα ζητήματα που θέτει» το Πρωτόκολλο της Βόρειας Ιρλανδίας και «σχεδόν μοιραία προσκρούει» στην ικανότητα του Ηνωμένου Βασιλείου να αποκλίνει από τους κανόνες και τους κανονισμούς της ΕΕ.

Με το Εργατικό Κόμμα να υποστηρίζει τη συμφωνία-πλαίσιο του Windsor που υπογράφηκε τον περασμένο μήνα, η κυβέρνηση θα πρέπει να κερδίσει τη μάχη στη βουλή με άνεση, παρά την κριτική από ορισμένους σκληροπυρηνικούς υπέρμαχους του Brexit των Τόρις.

Το DUP έχει ήδη πει ότι οι οκτώ βουλευτές του θα καταψηφίσουν τον κανονισμό για την εφαρμογή του φρένου Stormont καθώς συνεχίζει να επιδιώκει αλλαγές στο συνολικό πλαίσιο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v