Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πρωτεία Παρισιού έναντι Λονδίνου: Το μεγαλύτερο χρηματιστήριο της Ευρώπης

Η φθίνουσα πορεία του FTSE 100 μετά το Brexit και η λάμψη των ισχυρών χαρτιών του CAC 40 δίνουν στο γαλλικό χρηματιστήριο προβάδισμα 230 δισ. ευρώ, έναντι της βρετανικής αγοράς. Κεφαλαιοποίηση €2,9 τρισ. αγγίζει το Παρίσι.

Πρωτεία Παρισιού έναντι Λονδίνου: Το μεγαλύτερο χρηματιστήριο της Ευρώπης

Το Παρίσι αφήνει πίσω το Λονδίνο στη μάχη για το ποιο είναι το μεγαλύτερο χρηματιστήριο στην Ευρώπη. Το γαλλικό χρηματιστήριο έγινε το μεγαλύτερο κέντρο διαπραγμάτευσης μετοχών της Ευρώπης για πρώτη φορά τον περασμένο Νοέμβριο και ήδη διεύρυνε τη διαφορά έναντι του μεγάλου ανταγωνιστή του. Με συνολική κεφαλαιοποίηση 2,9 τρισ. ευρώ, ξεπερνά πλέον κατά περίπου 230 δισ. ευρώ τα κεφάλαια που «παίζονται» στο βρετανικό χρηματιστήριο, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg.

Ο παριζιάνικος δείκτης CAC 40 σημείωσε άνοδο 10% έναντι μόλις 1% για τον λονδρέζικο FTSE 100 φέτος. Αν και η στερλίνα έχει αυξηθεί ελαφρώς έναντι του ευρώ, ο αντίκτυπος στα γαλλικά blue chips είναι μικρός.

Ο γαλλικός δείκτης ενισχύεται από τις μετοχές ειδών πολυτελείας και καταναλωτικών αγαθών, όπως είναι τα «χαρτιά» των Louis Vuitton, L'Oreal και Hermes International, καθώς και από βιομηχανίες όπως η Schneider Electric. Εν τω μεταξύ, ο FTSE 100 έχει παρασυρθεί από τις κακές επιδόσεις των μετοχών στον τομέα εξόρυξης, ενώ οι μετοχές της ενέργειας έχουν καταγράψει μικρά κέρδη.

Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς υπολογίζεται από όλες τις μετοχές σε κυκλοφορία, εξαιρουμένων των ETF και των ADRs, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg. Περιλαμβάνει μόνο ενεργά διαπραγματεύσιμους πρωτογενείς τίτλους στα χρηματιστήρια.

Η αγορά του Λονδίνου ζορίζεται μετά το Brexit. Οι αποτιμήσεις έπεσαν μαζί με το βρετανικό νόμισμα, προκαλώντας κύμα εξαγορών από το εξωτερικό.

Μεγάλες εταιρείες έχουν αρχίσει να αμφισβητούν τα πλεονεκτήματα τoυ Λονδίνου, με ορισμένες σημαντικές αποχωρήσεις, όπως των BHP Group και Ferguson. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v