Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δεύτερο διαδοχικό μήνα ριμπάουντ για το βρετανικό λιανεμπόριο

Η μηνιαία άνοδος κατά 1,2% τον Φλεβάρη ήταν μεγαλύτερη από αυτή που ανέμεναν οι αναλυτές και έρχεται παρά τον υψηλό πληθωρισμό.

Δεύτερο διαδοχικό μήνα ριμπάουντ για το βρετανικό λιανεμπόριο

Ανοδο μεγαλύτερη από το αναμενόμενο έκανε ο τζίρος στο βρετανικό λιανεμπόριο τον Φεβρουάριο, ανακάμπτοντας για δεύτερο διαδοχικό μήνα παρά τον αυξανόμενο πληθωρισμό, ο οποίος σκαρφάλωσε στο 10,4% σε ετήσια βάση.

Τα στοιχεία ενισχύουν την εντύπωση ότι οι καταναλωτές του Ηνωμένου Βασιλείου αντιμετωπίζουν την κρίση κόστους ζωής καλύτερα από το αναμενόμενο, ενώ στηρίζουν και τη χθεσινή απόφαση της Τράπεζα της Αγγλίας για αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης.

Οπως μεταδίδουν οι Financial Times, ο όγκος των λιανικών πωλήσεων ή η ποσότητα των αγαθών που πωλήθηκαν στα καταστήματα αυξήθηκε 1,2% μεταξύ Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου, μετά από αύξηση 0,9% τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας. Αναλυτές που συμμετείχαν σε έρευνα του Bloomberg ανέμεναν ότι θα κινούνταν ανοδικά κατά μόλις 0,2%.

Το ποσοστό ήταν πολύ πάνω από τις προβλέψεις των αναλυτών για αύξηση 0,5%. Ωστόσο, οι όγκοι πωλήσεων τον περασμένο μήνα ήταν ακόμη 3,5% χαμηλότεροι από τον Φεβρουάριο του 2022.

Οι ισχυρότερες από τις αναμενόμενες καταναλωτικές δαπάνες θα είναι επίσης ανακούφιση για τον Πρωθυπουργό Rishi Sunak, ο οποίος έχει δεσμευτεί να τονώσει την ανάπτυξη στο Ηνωμένο Βασίλειο και ελπίζει να αποφύγει την παρατεταμένη ύφεση που πολλοί οικονομολόγοι είχαν προβλέψει νωρίτερα φέτος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v