Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε επίπεδα ρεκόρ οι εκροές καταθέσεων στην ευρωζώνη

Η μείωση των καταθέσεων είχε ξεκινήσει αρκετά πριν την αναταραχή που πυροδότησε η κατάρρευση της Silicon Valley Bank. Συνολικά 214 δισ. ευρώ αποσύρθηκαν από τον Οκτώβριο.

Σε επίπεδα ρεκόρ οι εκροές καταθέσεων στην ευρωζώνη

Οι καταθέτες απέσυραν 214 δισ. ευρώ από τις τράπεζες της ευρωζώνης τους τελευταίους πέντε μήνες, με τις εκροές να ανέρχονται σε επίπεδα ρεκόρ τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Η πτώση στις καταθέσεις τους πέντε τελευταίους μήνες, η οποία ξεκίνησε λίγους μήνες αφότου η ΕΚΤ ξεκίνησε την εκστρατεία αύξησης επιτοκίων το περασμένο καλοκαίρι, σηματοδοτεί μια απότομη στροφή από τις μεγάλες εισροές που καταγράφηκαν μετά την πανδημία. 

Τον Φεβρουάριο, η πτώση επιταχύνθηκε, καθώς οι καταθέτες απομάκρυναν συνολικά 71,4 δισ. ευρώ από τις τράπεζες της ευρωζώνης. Αυτή είναι η μεγαλύτερη μείωση από τότε που ξεκίνησε η καταγραφή των στοιχείων το 1997.Οι καταθέσεις των νοικοκυριών, ειδικότερα, βούτηξαν κατά 20,6 δισ. δολάρια, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη πτώση από το 2003. 

Όπως μεταδίδουν οι Financial Times, οι εκροές κατά το πρώτο πεντάμηνο αντιστοιχούν στο 1,5% των συνολικών καταθέσεων ύψους περίπου 14 τρισ. δολαρίων. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v