Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Underweight» για τις μετοχές η JP Morgan

Η αγορά μετοχών αναμένεται να αποδυναμωθεί για το υπόλοιπο του έτους, προειδοποιούν αναλυτές της JP Morgan. Προτιμούν τις διεθνείς από τις αμερικανικές μετοχές. Η ανησυχία για τις σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας και το γεωπολιτικό ρίσκο.

«Underweight» για τις μετοχές η JP Morgan

Το νέο τρίμηνο ξεκίνησε με νέο σοκ για τους επενδυτές αφού o ΟΠΕΚ αποφάσισε να μειώσει την παραγωγή, καθιστώντας ακόμα πιο δύσκολο το έργο των κεντρικών τραπεζών να μειώσουν τον πληθωρισμό. 

Το τι σημαίνει αυτό για τα στοιχεία ενεργητικού με ρίσκο μένει να φανεί, αλλά οι αναλυτές ήταν ήδη αρκετά επιφυλακτικοί σχετικά με τις προοπτικές για τις αποδόσεις των μετοχών φέτος.

Μεταξύ των πιο επιφυλακτικών είναι η JP Morgan, η οποία υποστηρίζει ότι το ρίσκο διακράτησης μετοχών, ιδιαίτερα στις ΗΠΑ, δεν αξίζει πλέον.

«Η βασική αναντιστοιχεία με την οποία θα χρειαστεί να έρθει αντιμέτωπη η αγορά περιστρέφεται γύρω από τις ελπίδες μιας ομαλής προσγείωσης» ανέφερε ομάδα αναλυτών της JP Morgan σε σημείωμα που έστειλαν σε πελάτες τη Δευτέρα. 

Όπως μεταδίδει το Marketwatch, οι ίδιοι υποστηρίζουν ότι ο αντίκτυπος της νομισματικής σύσφιξης λειτουργεί ιστορικά με καθυστέρηση και ότι δεν έχει παρατηρηθεί ποτέ ένα διαρκές ράλι προτού η Fed σταματήσει τις αυξήσεις. 

«Τέλος, για να είναι κανείς θετικός στις μετοχές σε αυτό το στάδιο, πρέπει να έχει ένα πολύ αισιόδοξο σύνολο υποθέσεων για ανάπτυξη/ρυθμούς/Κίνα/πολιτική κ.λπ., καθώς υπάρχει μια εναλλακτική, το κύριο χωρίς ρίσκο επιτόκιο προσφέρει 5%» τονίζουν. 

Η απόδοση του 3μηνου χρεογράφου του αμερικανικού δημοσίου βρίσκεται στο 4,7% αλλά βρισκόταν στο 5% στην αρχή του μήνα.

«Όλα αυτά είναι πιθανό να συμβάλουν στην εκτίμησή μας ότι οι μετοχές αναμένεται να αποδυναμωθούν για το υπόλοιπο του έτους. Ήμασταν "ταύροι" για τις μετοχές (το τέταρτο τρίμηνο), και αναμέναμε ότι το θετικό trading θα διαχυθεί και στο πρώτο τρίμηνο, αλλά πιστεύουμε ότι από εδώ και πέρα πρέπει να είναι κανείς underweight στις μετοχές» υπογραμμίζουν. 

Οι αναλυτές της JP Morgan τονίζουν ότι προτιμούν τις διεθνείς μετοχές από τις αμερικανικές.

Οι ίδιοι δεν πιστεύουν ότι η άνοδος της δραστηριότητας που παρατηρήθηκε στις αρχές του έτους, η οποία τροφοδοτήθηκε από την πτώση των τιμών του φυσικού αερίου στην Ευρώπη και το άνοιγμα της κινεζικής οικονομίας, θα συνεχίσει να στηρίζει τα κέρδη.

«Εκτός από την πιθανή επιδείνωση των θεμελιωδών μεγεθών [το δεύτερο εξάμηνο], αρνητικές εκπλήξεις θα μπορούσαν να προέλθουν από την αμερικανική πολιτική, τις σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας και τη γεωπολιτική» προειδοποιούν.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v