Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Goldman Sachs: Τα νοικοκυριά βγαίνουν πωλητές στις μετοχές, οι συνέπειες

Τη θεμελιώδη αλλαγή καταγράφει η επενδυτική τράπεζα και επιχειρεί να χαρτογραφήσει τις επιπτώσεις. Το βασικό σενάριο, το εναλλακτικό και οι κινήσεις επενδυτών και επιχειρήσεων.

Goldman Sachs: Τα νοικοκυριά βγαίνουν πωλητές στις μετοχές, οι συνέπειες

Η άνοδος των αποδόσεων των ομολόγων από τις αρχές του 2022 μαζί με την πρόσφατη επιτάχυνση των ροών σε αμοιβαία κεφάλαια ομολόγων έχει οδηγήσει πολλούς επενδυτές να αναρωτηθούν ποιο θα είναι το μέγεθος των πωλήσεων μετοχών από τα νοικοκυριά το 2023, εξηγεί η Goldman Sachs.

To επίπεδο των αποδόσεων της αγοράς δείχνει σαφώς ότι η εποχή του TINA ή "There Is No Alternative" έχει τελειώσει και ότι πλέον υπάρχουν λογικές εναλλακτικές λύσεις TARA ή "Thera Are Reasonable Alternatives" σε σχέση πάντα με τις μετοχές.

«Παρόλο που η ζήτηση μετοχών παρέμεινε ανθεκτική εν μέσω της απότομης αύξησης των επιτοκίων πέρυσι, πιστεύουμε ότι οι ροές φέτος σε αμοιβαία κεφάλαια χρηματαγοράς και ομολόγων σηματοδοτούν μια κλιμακούμενη στροφή των νοικοκυριών από τις μετοχές προς τις εναλλακτικές λύσεις», εξηγεί η αμερικανική τράπεζα και επισημαίνει ότι:

  • Διαμορφώνει τη ζήτηση μετοχών από τα νοικοκυριά με βάση το 10ετές αμερικανικό ομόλογο και το ποσοστό προσωπικής αποταμίευσης και διαπιστώνει ότι οι υψηλότερες αποδόσεις των 10ετών και τα χαμηλότερα ποσοστά αποταμίευσης τείνουν να συνδέονται με μειωμένη καθαρή ζήτηση μετοχών από τα νοικοκυριά.
  • Στο βασικό σενάριο, εκτιμά ότι τα νοικοκυριά θα είναι καθαροί πωλητές 750 δισ. δολαρίων σε μετοχές το 2023. Οι οικονομολόγοι της GS προβλέπουν ότι η απόδοση του 10ετούς θα αυξηθεί από 3,6% σήμερα σε 4,2% μέχρι το τέλος του 2023, ενώ το ποσοστό προσωπικής αποταμίευσης θα αυξηθεί από 4,5% σε 5,3%. Τα 750 δισ. δολάρια καθαρών πωλήσεων θα αντιστρέψουν τα προηγούμενα έξι τρίμηνα της ζήτησης μετοχών των νοικοκυριών.
  • Σε ένα ανοδικό σενάριο χαμηλότερων αποδόσεων και υψηλότερου ποσοστού αποταμίευσης από αυτό, τα νοικοκυριά θα πωλούσαν 400 δισ. δολάρια σε μετοχές το 2023. Σε ένα καθοδικό σενάριο, τα νοικοκυριά θα πωλούσαν 1,1 τρισ. δολάρια.
  • Τα νοικοκυριά θα διαθέσουν αντ' αυτού κεφάλαια σε ομόλογα και περιουσιακά στοιχεία της χρηματαγοράς το 2023. Τα νοικοκυριά τείνουν να αγοράζουν προϊόντα σταθερού εισοδήματος τις χρονιές  που πωλούν μετοχές. Τα στοιχεία ροών υψηλής συχνότητας δείχνουν ότι 51 δισ. δολάρια έχουν φύγει από μετοχικά αμοιβαία κεφάλαια και των ΗΠΑ φέτος, ενώ 282 δισ. δολάρια έχουν εισρεύσει σε αμερικανικά αμοιβαία κεφάλαια και ETFs χρήματος και 137 δισ. δολάρια σε ομολογιακά αμοιβαία κεφάλαια των ΗΠΑ.
  • Ελλείψει αγοράς μετοχών από τα νοικοκυριά, οι ξένοι επενδυτές και οι επιχειρήσεις θα είναι καθαροί αγοραστές μετοχών των ΗΠΑ ύψους 550 δισ. δολαρίων και 350 δισ. δολαρίων, αντίστοιχα. Αναμένει ότι η δραστηριότητα εξαγορών και συγχωνεύσεων σε μετρητά θα επιβραδυνθεί αλλά θα παραμείνει σχετικά ισχυρή φέτος, οδηγώντας τις εταιρείες να είναι καθαροί αγοραστές αμερικανικών μετοχών, αν και μια πιθανή ανάκαμψη του 2ου εξαμήνου στην έκδοση μετοχών αποτελεί έναν κίνδυνο για αυτήν την πρόβλεψη. Ένα ασθενέστερο δολάριο θα οδηγήσει τους ξένους επενδυτές να είναι καθαροί αγοραστές αμερικανικών μετοχών το 2023, ενώ τα συνταξιοδοτικά ταμεία θα είναι επίσης καθαροί αγοραστές μετοχών ύψους 200 δισ. δολαρίων το 2023.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v