Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Παγώνει ξένα assets η Ρωσία, αντίποινα από το Κρεμλίνο

Ο Πούτιν υπέγραψε διάταγμα που επιτρέπει στην κυβέρνηση να εισάγει «προσωρινό» κρατικό έλεγχο στα περιουσιακά στοιχεία εταιρειών ή ατόμων από «μη φιλικά» κράτη. Ποιες επιχειρήσεις αφορά προς το παρόν.

Παγώνει ξένα assets η Ρωσία, αντίποινα από το Κρεμλίνο

Η Ρωσία πήρε τον έλεγχο των επιχειρήσεων κοινής ωφελείας που ανήκουν στη φινλανδική Fortum και τη γερμανική Uniper

Οπως σημειώνει το Bloomberg, είναι η πρώτη τέτοια κίνηση από το Κρεμλίνο, ως αντίποινα για το πάγωμα περιουσιακών στοιχείων από ευρωπαϊκές χώρες για την εισβολή της στην Ουκρανία.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν υπέγραψε αργά την Τρίτη διάταγμα που επιτρέπει στην κυβέρνηση να εισάγει «προσωρινό» κρατικό έλεγχο στα περιουσιακά στοιχεία εταιρειών ή ατόμων από «μη φιλικά» κράτη -στα οποία περιλαμβάνονται οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους- ως απάντηση σε παρόμοιες κινήσεις ή την απειλή από αυτές τις χώρες.

Η ιδιοκτησία των περιουσιακών στοιχείων δεν επηρεάζεται, σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία για τη Διαχείριση Κρατικής Περιουσίας -τον κυβερνητικό φορέα που θα διαχειρίζεται τα περιουσιακά στοιχεία.

Τα μόνα περιουσιακά στοιχεία που αναφέρονται μέχρι στιγμής είναι το μερίδιο 83,7% της Uniper στη Unipro PJSC και το μερίδιο 98,2% της Fortum στην τοπική Fortum PJSC. Και οι δύο εταιρείες προσπάθησαν να πουλήσουν τα μερίδιά τους αφού ο Πούτιν εισέβαλε στην Ουκρανία πέρυσι, αλλά τις εμπόδισε το Κρεμλίνο, το οποίο απαγόρευσε σε ξένους επενδυτές να πουλήσουν ρωσικά περιουσιακά στοιχεία χωρίς ειδική άδεια.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v