Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βόρεια Μακεδονία: Ξεκινά η διαδικασία αλλαγής του Συντάγματος

Η πρόταση αναθεώρησης από ομάδα εμπειρογνωμόνων θα υποβληθεί στην κυβέρνηση. Κύριο ζητούμενο η συμπερίληψη βουλγαρικής μειονότητας ώστε να αρθεί το βέτο της Σόφιας για ένταξη της χώρας στην ΕΕ. Τα κόμματα δεν συμφωνούν όμως.

Βόρεια Μακεδονία: Ξεκινά η διαδικασία αλλαγής του Συντάγματος

Η ομάδα εμπειρογνωμόνων για τις συνταγματικές αλλαγές κατέληξε, κατά τη χθεσινή συνεδρίασή της, στην πρόταση αναθεώρησης του Συντάγματος της Βόρειας Μακεδονίας.

Η πρόταση θα υποβληθεί στην κυβέρνηση, η οποία εν συνεχεία θα πρέπει να προωθήσει στο κοινοβούλιο σχετική πρωτοβουλία για την επεξεργασία της πρότασης από τις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές.

Η επικεφαλής της ομάδας εμπειρογνωμόνων Μαργκαρίτα Τσάτσα Νικόλοφσκα δήλωσε ότι οι τροποποιήσεις αφορούν κυρίως το προοίμιο του Συντάγματος με την προσθήκη διαφόρων εθνοτήτων.

«Με την πρόταση της ομάδας προστίθενται στο Σύνταγμα οι Βούλγαροι, οι Κροάτες, οι Μαυροβούνιοι, οι Σλοβένοι, οι Εβραίοι και οι (Βαλκάνιοι) Αιγύπτιοι», δήλωσε η Μαργκαρίτα Τσάτσα Νικόλοφσκα.

Ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας Ντιμίταρ Κοβάτσεφσκι δήλωσε ότι από Δευτέρα η κυβέρνηση θα εξετάσει την πρόταση της επιτροπής εμπειρογνωμώνων, ενώ θα καλέσει σε συνάντηση και τον αρχηγό του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE, που αντιτίθεται στην τροποποίηση αυτή του Συντάγματος, προκειμένου να εξεταστεί η ευρωπαϊκή πορεία της χώρας.

Το ενδεχόμενο τροποποίησης του Συντάγματος στη βάση συμφωνίας της Βόρειας Μακεδονίας με τη Βουλγαρία προκειμένου να συμπεριληφθεί σ' αυτό η βουλγαρική μειονότητα που ζει στη χώρα προκαλεί τριγμούς στα Σκόπια, με τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών να είναι τεταμένες.

Η Βουλγαρία παρεμπόδιζε επί δύο χρόνια την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Βόρειας Μακεδονίας με την ΕΕ λόγω ανοιχτών εθνικών, γλωσσικών και ιστορικών διαφορών μεταξύ των δύο χωρών, γεγονός που έχει προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις των Σκοπίων.

Ωστόσο, το περασμένο καλοκαίρι, οι δύο χώρες κατέληξαν σε συμφωνία βάσει πρότασης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με την οποία η Σόφια θα άρει το βέτο που έχει θέσει για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων των Σκοπίων με την ΕΕ, με την προϋπόθεση ότι η Βόρεια Μακεδονία θα προχωρήσει σε τροποποίηση του Συντάγματός της, με τη συμπερίληψη της βουλγαρικής μειονότητας που ζει στη χώρα.

Η συμφωνία προκαλεί τις έντονες αντιδράσεις του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης της Βόρειας Μακεδονίας, του δεξιού VMRO-DPMNE, το οποίο έχει διαμηνύσει σε όλους τους τόνους ότι δεν πρόκειται να συναινέσει σε μια τέτοια τροποποίηση του Συντάγματος της χώρας.

Για την τροποποίηση του Συντάγματος της Βόρειας Μακεδονίας απαιτείται πλειοψηφία 2/3 στη Βουλή, την οποία η κυβέρνηση στα Σκόπια και τα κόμματα που υποστηρίζουν τη συμφωνία με τη Βουλγαρία δεν διαθέτουν στην παρούσα φάση.

Σύμφωνα με την τελευταία απογραφή πληθυσμού που πραγματοποιήθηκε то 2021 στη Βόρεια Μακεδονία, οι Βούλγαροι αποτελούν μόλις το 0,2% του πληθυσμού της χώρας (συνολικά 3.500 άτομα), στοιχείο το οποίο η επίσημη Σόφια αμφισβητεί και θεωρεί ότι το ποσοστό των Βούλγαρων στη Βόρεια Μακεδονία είναι κατά πολύ μεγαλύτερο.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v