Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πολωνία: Ανησυχία τραπεζών για την υπόθεση των στεγαστικών σε ελβετικό φράγκο

Τεράστιο πλήγμα για τον πολωνικό τραπεζικό τομέα μια δυσμενής απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τα στεγαστικά δάνεια, προειδοποίησε ο επικεφαλής της Πολωνικής Ένωσης Τραπεζών.

Πολωνία: Ανησυχία τραπεζών για την υπόθεση των στεγαστικών σε ελβετικό φράγκο

Μια δυσμενής απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για την υπόθεση των στεγαστικών δανείων σε ελβετικό φράγκο θα μπορούσε να προκαλέσει τεράστιο πλήγμα στις τράπεζες της Πολωνίας, δήλωσε την Τρίτη ο επικεφαλής της Πολωνικής Ένωσης Τραπεζών.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο πρόκειται να αποφανθεί στις 15 Ιουνίου εάν οι δανειολήπτες έχουν το δικαίωμα να διεκδικήσουν χρήματα που κατέβαλαν σε τράπεζες βάσει  ενυπόθηκων δανείων που κρίθηκαν ότι περιείχαν καταχρηστικούς όρους.

Τον Φεβρουάριο σύμβουλος του δικαστηρίου έβγαλε απόφαση υπέρ των δανειοληπτών σε ελβετικό φράγκο.

Επικαλούμενος προβλέψεις της Αρχής Χρηματοοικονομικής Εποπτείας της Πολωνίας (KNF), οι οποίες ανεβάζουν τον πιθανό αντίκτυπο στον χρηματοπιστωτικό τομέα της χώρας σε πάνω από 100 δισ. ζλότι (24 δισ. δολάρια), ο επικεφαλής της ZBP Ταντέους Μπίαλεκ είπε ότι μια αρνητική απόφαση θα περιόριζε τη δυνατότητα των τραπεζών να χρηματοδοτήσουν την οικονομία.

«(Θα ήταν) ένα τεράστιο πλήγμα για τον τραπεζικό τομέα, για την κατάστασή του, τη ρευστότητά του, τη δυνατότητα χρηματοδότησης της οικονομίας και δανεισμού προς τις επιχειρήσεις» προειδοποίησε.

Ένα τέτοιο κόστος, είπε, «θα εκφραζόταν στην ανάγκη να αυξηθούν σημαντικά τα αποθεματικά και σε μεγάλους περιορισμούς στις τρέχουσες ευκαιρίες χρηματοδότησης».

Εκατοντάδες χιλιάδες Πολωνοί έλαβαν στεγαστικά δάνεια σε ξένα νομίσματα, κυρίως σε ελβετικά φράγκα. Τώρα πληρώνουν πολύ μεγαλύτερες δόσεις από ό,τι αναμενόταν μετά την εκτίναξη του ελβετικού φράγκου έναντι του ζλότι και μετά τις αυξήσεις των επιτοκίων στην Ελβετία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v