Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ντάιμον (JP Morgan): Τρομάζει τους επενδυτές η αδυναμία της Κίνας

Καμπανάκι από τα αδύναμα στοιχεία της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου. Κατεβάζει ταχύτητα η ανάπτυξη, δεύτερος διαδοχικός μήνας ύφεσης στα εργοστάσιά της.

Ντάιμον (JP Morgan): Τρομάζει τους επενδυτές η αδυναμία της Κίνας

Ο πρόεδρος της JP Morgan Τζέιμι Ντάιμον προειδοποίησε ότι η «αβεβαιότητα» σχετικά με τις πολιτικές της κινεζικής κυβέρνησης θα μπορούσε να αποτελέσει χτύπημα στην εμπιστοσύνη των επενδυτών, καθώς νέα στοιχεία έδειξαν ότι η ανάκαμψη της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο επιβραδύνεται.

«Αν υπάρχει περισσότερη αβεβαιότητα, που προκαλείται κάπως από την κινεζική κυβέρνηση... δεν πρόκειται απλώς να αλλάξει τις άμεσες ξένες επενδύσεις», είπε σε συνέντευξή του στο Bloomberg TV, απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με την πολιτική της Κίνας για την Covid-19 και την καταστολή του τεχνολογικού τομέα. «Θα αλλάξει τους ανθρώπους εδώ, τη δική τους αυτοπεποίθηση».

Τα σχόλια του Ντάιμον σε τραπεζικό συνέδριο στη Σαγκάη που διοργανώθηκε από την JP Morgan έρχονται σε ένα πλαίσιο επιδείνωσης των σχέσεων μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, η οποία αγωνίζεται να αναζωογονήσει την οικονομική ανάπτυξη.

Ο Carlos Casanova, ανώτερος οικονομολόγος για την Ασία στη UBP, δήλωσε: «Περιμέναμε ότι η αρχική ανάκαμψη θα οδηγούνταν από την κατανάλωση και τις υπηρεσίες μετά το άνοιγμα και ότι η αισιοδοξία θα μεταφραζόταν τελικά σε διεύρυνση της βάσης αυτής της οικονομικής ανάκαμψης, για να συμπεριλάβει ισχυρότερη μεταποίηση και επένδυση. Αυτή η διεύρυνση δεν έχει γίνει ακόμη».

Ο Ντάιμον επεσήμανε τα «τρομακτικά» ποσοστά ανεργίας των νέων, τα οποία με πάνω από 20% τον Μάιο έφτασαν στο υψηλότερο επίπεδο από τότε που ξεκίνησαν τα ρεκόρ το 2019. «Και [η Κίνα] χρειάζεται ανάπτυξη. Και η εμπιστοσύνη είναι πολύ σημαντική για την ανάπτυξη», είπε ο Ντάιμον.

Η οικονομία της Κίνας αναπτύχθηκε ραγδαία το πρώτο τρίμηνο, αλλά η ανάκαμψη άρχισε να κατεβάζει ταχύτητα τους τελευταίους δύο μήνες. Οι επενδύσεις σε ακίνητα, η πίστωση και τα βιομηχανικά κέρδη έχουν μειωθεί, ενώ δείκτες όπως οι λιανικές πωλήσεις είναι χαμηλότεροι των προσδοκιών των αναλυτών, εγείροντας αμφιβολίες για τον μέτριο στόχο ανάπτυξης της κυβέρνησης για ολόκληρο το έτος, ύψους 5%.

Δεύτερος διαδοχικός μήνας ύφεσης στα κινεζικά εργοστάσια

Η εργοστασιακή δραστηριότητα της Κίνας συρρικνώθηκε για δεύτερο διαδοχικό μήνα, ενώ η ανάπτυξη στον τομέα των υπηρεσιών επιβραδύνθηκε, αυξάνοντας τις ενδείξεις αδυναμίας ανάκαμψης μετά την πανδημία στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο.

Οπως μεταδίδουν οι Financial Times, ο επίσημος δείκτης υπευθύνων αγορών της μεταποιητικής βιομηχανίας (ΡΜΙ) διαμορφώθηκε στο 48,8 τον Μάιο, σε σύγκριση με 49,2 τον Απρίλιο, σύμφωνα με το Εθνικό Γραφείο Στατιστικής.

Ο μη μεταποιητικός PMI, ο οποίος καλύπτει τη δραστηριότητα στον τομέα των υπηρεσιών και βιομηχανίες όπως οι κατασκευές, ήταν στις 54,5 μονάδες τον Μάιο, κάτω από τις 56,4 του προηγούμενου μήνα.

Οι οικονομολόγοι σημειώνουν ότι αν για αρκετούς μήνες ο ΡΜΙ μεταποίησης παραμείνει κάτω από τις 50 μονάδες, σε επίπεδο συρρίκνωσης δηλαδή, η κυβέρνηση θα αναγκασεί να εξετάσει πολιτικές τόνωσης για να στηρίξει την οικονομία, η οποία δυσκολεύεται να διατηρήσει ισχυρή ανάπτυξη αφού το Πεκίνο χαλάρωσε τους δρακόντειους ελέγχους Covid φέτος. Οι εξαγωγές έμειναν επίσης πίσω, καθώς η ζήτηση παγκοσμίως για κινεζικά προϊόντα δεν έχει αυξηθεί.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v