Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Deutsche Bank: Ερχεται τσουνάμι πτωχεύσεων σε ΗΠΑ και Ευρώπη

Η ετήσια έκθεση «βλέπει» εκτίναξη των ποσοστών αθέτησης πληρωμών τους επόμενους μήνες, παρόλο που «οι σχετικοί αριθμοί μέχρι σήμερα δεν είναι τρομεροί». O ρόλος Fed και ΕΚΤ.

Deutsche Bank: Ερχεται τσουνάμι πτωχεύσεων σε ΗΠΑ και Ευρώπη

Οι στρατηγικοί αναλυτές της Deutsche Bank Jim Reid και Steve Caprio ολοκλήρωσαν την 25η ετήσια μελέτη της τράπεζας για την αθέτηση πληρωμών. Η περσινή έκθεση, ορθά, έκανε λόγο για τέλος της εποχής των... μη πτωχεύσεων, αν και οι σχετικοί αριθμοί μέχρι σήμερα δεν είναι τρομεροί. Το ποσοστό αθέτησης σε αμερικανικά ομόλογα υψηλής απόδοσης μέχρι τον Απρίλιο αυξήθηκε από 1,1% σε 2,1%, ενώ το ποσοστό αθέτησης δανείων των ΗΠΑ αυξήθηκαν από 1,4% σε 3,1%. Στην Ευρώπη, τα αντίστοιχα ποσοστά χρεοκοπίας αυξήθηκαν από 1,7% σε 2,7%. Σύμφωνα με τη Fitch, το μέσο ποσοστό αθέτησης πληρωμών υψηλής απόδοσης στις ΗΠΑ είναι 3,6%.

Ωστόσο, όπως υποστηρίζει η ομάδα της Deutsche Bank, «επίκειται κύμα χρεοκοπίας». Μέχρι το τέταρτο τρίμηνο του 2024, εκτιμούν ότι το ποσοστό αθέτησης πληρωμών υψηλής απόδοσης των ΗΠΑ θα κορυφωθεί στο 9% και το ποσοστό αθέτησης δανείων θα φτάσει το 11,3%. Το ευρωπαϊκό αντίστοιχο ποσοστό εκτιμάται ότι θα αυξηθεί επίσης, αλλά λιγότερο απότομα, στο 5,8%.

Γιατί θα συμβεί αυτό; «Η πιο αυστηρή πολιτική της Fed και της ΕΚΤ εδώ και 15 χρόνια έρχεται σε περιβάλλον αυξημένης εταιρικής μόχλευσης, που βασίζεται σε εκτεταμένα περιθώρια κέρδους. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα όσον αφορά την αγορά δανείων με μόχλευση», καθώς οι εξαγορές με μόχλευση αυξήθηκαν σε συνθήκες μηδενικών επιτοκίων και ποσοτικής χαλάρωσης, φτάνοντας στον κλάδο private equity τα 5 τρισ. δολάρια, σύμφωνα με τους αναλυτές της Deutsche Bank.

Και μην περιμένετε να πάρει πάνω της τη διάσωση η κεντρική τράπεζα, καθώς συνεχίζει να έχει ως προτεραιότητά της την καταπολέμηση του πληθωρισμού. Δεν αναφέρεται από τους αναλυτές, αλλά η συμφωνία για το ανώτατο όριο του χρέους στις ΗΠΑ ουσιαστικά θυσιάζει κάθε ενδεχόμενο δημοσιονομικής υποστήριξης μέχρι τις επόμενες αμερικανικές εκλογές, καταλήγει το Marketwatch.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v