Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στο 4,1% φρέναρε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Μάη

Στο 6,1% κατέβασε ταχύτητα στην ευρωζώνη. Τα στοιχεία της Eurostat στηρίζουν τους αξιωματούχους της ΕΚΤ, που λένε ότι η ιστορική άνοδος τιμών εξασθενεί και ότι οι αυξήσεις επιτοκίων μπορεί σύντομα να σταματήσουν.

Στο 4,1% φρέναρε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Μάη

Στο 4,1% υποχώρησε ο ετήσιος πληθωρισμός στη χώρα μας τον Μάιο, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία (Eurostat). Υπενθυμίζεται ότι τον Απρίλιο ήταν στο 4,5%, σύμφωνα με τη Eurostat και στο 3,0%, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ.

Περισσότερο από το αναμενόμενο κατέβασε ταχύτητα ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη τον περασμένο μήνα, φτάνοντας στο 6,1% -οι αναλυτές εκτιμούσαν ότι θα υποχωρήσει στο 6,3%. Το αποτέλεσμα είναι το πιο χαμηλό από τότε που εισέβαλε η Ρωσία στην Ουκρανία.

Τα στοιχεία της Eurostat δίνουν στήριξη στους αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, που λένε ότι η ιστορική άνοδος των τιμών της ηπείρου εξασθενεί και ότι οι αυξήσεις των επιτοκίων μπορούν σύντομα να σταματήσουν. Τον Απρίλιο, οι τιμές καταναλωτή είχαν αυξηθεί κατά 7,0% στην ευρωζώνη, μετά το +6,9% του Μαρτίου.

Ο δομικός πληθωρισμός, ο οποίος εξαιρεί τις ευμετάβλητες τιμές των τροφίμων και των καυσίμων και ο οποίος έχει διαδραματίσει αυξανόμενο ρόλο στις συνεδριάσεις πολιτικής της ΕΚΤ, μειώθηκε στο 5,3% από 5,6% -ήταν αρκετά χαμηλότερος από τις προσδοκίες για 5,5%. 

Η ΕΚΤ αύξησε τα επιτόκια, κατά συνολικά 375 μονάδες βάσης, στο 3,25% την περασμένη χρονιά, για να καταπολεμήσει τον πληθωρισμό και έχει ουσιαστικά δεσμευτεί για ακόμη μία αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης στις 15 Ιουνίου, λόγω του υψηλού δομικού πληθωρισμού.

Εξετάζοντας τις κύριες συνιστώσες του πληθωρισμού στη ζώνη του ευρώ, τα τρόφιμα, το αλκοόλ και ο καπνός αναμένεται να έχουν τον υψηλότερο ετήσιο ρυθμό τον Μάιο (12,5%, έναντι 13,5% τον Απρίλιο), ακολουθούμενα από τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (5,8%, σε σύγκριση με 6,2% τον Απρίλιο), τις υπηρεσίες (5,0%, έναντι 5,2% τον Απρίλιο) και την ενέργεια (-1,7% έναντι 2,4% τον Απρίλιο).

Σε χαμηλό έτους στη Γερμανία

Μεγαλύτερη πτώση από αυτή που ανέμεναν οι αναλυτές κατέγραψε ο ετήσιος πληθωρισμός στη Γερμανία τον Μάιο, καθώς οι τιμές στην ενέργεια και στα τρόφιμα συνέχισαν να κινούνται χαμηλότερα. 

Όπως ανακοίνωσε η ομοσπονδιακή στατιστική υπηρεσία, ο δείκτης τιμών καταναλωτή ενισχύθηκε κατά 6,1% σε ετήσια βάση τον Μάιο, έναντι ετήσιας ανόδου 7,2% τον Απρίλιο. Το επίπεδο αυτό είναι το χαμηλότερο από τον Μάρτιο του 2022.

Οι αναλυτές προέβλεπαν ότι ο πληθωρισμός θα διαμορφωθεί στο 6,5%. 

Σύμφωνα με το Marketwatch, η επιβράδυνση του πληθωρισμού οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην αποκλιμάκωση των πιέσεων στις τιμές της ενέργειας, οι οποίες ενισχύθηκαν 2,6% τον Μάιο, μετά από άνοδο 6,8% τον Απρίλιο. 

Σε χαμηλό ενός έτους και στη Γαλλία

Περισσότερο από το αναμενόμενο υποχώρησε ο πληθωρισμός στη Γαλλία, φτάνοντας στο χαμηλότερο επίπεδο του τελευταίου έτους.

Σύμφωνα με το Bloomberg, ο ετήσιος πληθωρισμός στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης κατέβασε ταχύτητα στο 6% τον Μάιο από 6,9% τον Απρίλιο. Η ετήσια άνοδος των τιμών είναι μικρότερη από το 6,4% που ανέμεναν οι οικονομολόγοι.

Το αποτέλεσμα προέκυψε χάρη στην άμβλυνση της ανόδου των τιμών σε όλους τους τομείς, ιδίως στον τομέα της ενέργειας. Ο πληθωρισμός των βιομηχανικών αγαθών και υπηρεσιών, τον οποίο παρακολουθούν έντονα τα στελέχη της ΕΚΤ, επιβραδύνθηκε επίσης στο 4,1% και στο 3%, σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία Insee.

Σε χαμηλό δύο ετών φρέναρε στην Ισπανία

Περισσότερο από το αναμενόμενο κατέβασε ταχύτητα ο πληθωρισμός στην Ισπανία. Τον Μάιο επιβραδύνθηκε στο 2,9% σε ετήσια βάση -είναι το πιο χαμηλό σημείο από τον Ιούλιο του 2021- καθώς το κόστος των καυσίμων μειώθηκε και η αύξηση των τιμών των τροφίμων ήταν πιο μικρή. Το αποτέλεσμα έρχεται μετά τον πληθωρισμό 3,8% του Απριλίου. Είναι επίσης πολύ κάτω από τη μέση εκτίμηση οικονομολόγων για 3,3%.

Καλά τα νέα και για τον δομικό πληθωρισμό καθώς ο δείκτης που εξαιρεί το κόστος της ενέργειας και ορισμένων ειδών διατροφής μειώθηκε για τρίτο διαδοχικό μήνα, αν και παρέμεινε ψηλά, στο 6,1%.

Επεσε ο πληθωρισμός τροφίμων στη Βρετανία

Κατέβασε ταχύτητα ο πληθωρισμός των τροφίμων στο Ηνωμένο Βασίλειο τον Μάιο, ενισχύοντας τις ελπίδες ότι η ταχεία αύξηση των τιμών των τροφίμων μπορεί να έχει φτάσει στο αποκορύφωμά της.

Σύμφωνα με τον Guardian, μετά από ένα χρόνο απότομων αυξήσεων στις τιμές των τροφίμων, η British Retail Consortium (BRC), μια επαγγελματική ένωση που εκπροσωπεί τους λιανεμπόρους του Ηνωμένου Βασιλείου, δήλωσε ότι ο ετήσιος πληθωρισμός των τροφίμων υποχώρησε αυτό τον μήνα από 15,7% σε 15,4%, παρόλο που η συνολική άνοδος των τιμών των καταστημάτων έφτασε σε νέο υψηλό.

Ο πληθωρισμός των φρέσκων τροφίμων, που έχει εκτοξευθεί μετά τις θεαματικές αυξήσεις στις τιμές των αλλαντικών, του γάλακτος, του τυριού και των αυγών, υποχώρησε στο 17,2% από 17,8%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v