Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πανέτα (ΕΚΤ) για αυξήσεις επιτοκίων: Δεν πρέπει να βιαζόμαστε

«Πλησιάζουμε στο επιθυμητό ύψος και πρέπει να τα αυξήσουμε πιο σταδιακά», τόνισε το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου, επιβεβαιώνοντας ότι δεν έχει φτάσει ακόμη το τέλος ανόδου.

Πανέτα (ΕΚΤ) για αυξήσεις επιτοκίων: Δεν πρέπει να βιαζόμαστε

Δεν είναι τώρα η ώρα να στοχεύσουμε σε απότομες αυξήσεις επιτοκίων, δήλωσε το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Φάμπιο Πανέτα στη Le Monde.

«Πλησιάζουμε στο επιθυμητό ύψος και πρέπει να τα αυξήσουμε πιο σταδιακά», τόνισε ο Πανέτα, επιβεβαιώνοντας ότι η κεντρική τράπεζα δεν έχει φτάσει ακόμη στο τέλος του κύκλου αύξησης των επιτοκίων.

Σχολιάζοντας τα τελευταία στοιχεία για τον πληθωρισμό στη ζώνη του ευρώ, ο Πανέτα σημείωσε ότι αν και το ποσοστό του 6,1% είναι «πολύ υψηλό», ο κόσμος δεν πρέπει να ανησυχεί, καθώς η ΕΚΤ παραμένει επικεντρωμένη στον στόχο της να επαναφέρει τον πληθωρισμό στο 2%.

«Σε λιγότερο από ένα χρόνο αυξήσαμε αποφασιστικά τα επιτόκια, από -0,5% στο 3,25% και ο πληθωρισμός πέφτει, όπως επιβεβαιώνουν τα χθεσινά στοιχεία», κατέληξε.

Ο πληθωρισμός της ευρωζώνης παραμένει πολύ υψηλός, επομένως απαιτείται περαιτέρω σύσφιξη της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), δήλωσε την Πέμπτη η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ.

«Ο πληθωρισμός είναι πολύ υψηλός και πρόκειται να παραμείνει έτσι για πάρα πολύ καιρό», είπε η Λαγκάρντ σε ομιλία της. «Είμαστε αποφασισμένοι να τον επαναφέρουμε στον μεσοπρόθεσμο στόχο του 2% εγκαίρως».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v