Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επανάσταση στις πληρωμές μέσω κινητού made in Poland

Η πολωνική εφαρμογή Blik είναι πιο δημοφιλής στην Πολωνία από τους ανταγωνιστές της, Apple και Google. Ξεκινά δραστηριότητες σε Ρουμανία και Σλοβακία. 1,2 δισ. συναλλαγές έκανε πέρυσι. Πώς λειτουργεί.

Επανάσταση στις πληρωμές μέσω κινητού made in Poland

Η πιο επιτυχημένη εταιρεία πληρωμών μέσω κινητού τηλεφώνου της Πολωνίας ξεκινά τη διεθνή επέκτασή της με φιλόδοξο στόχο να φέρει επανάσταση στις συναλλαγές χωρίς κάρτα σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οπως μεταδίδει το Bloomberg, ένα εγχείρημα έξι πολωνικών τραπεζών και της MasterCard, η Blik μπορεί να υπερηφανεύεται για 13 εκατομμύρια μηνιαίους χρήστες - οι οποίοι, όπως λέει, είναι περισσότεροι από οποιαδήποτε ευρωπαϊκή αντίστοιχη εταιρεία. Το μερίδιό της στην εγχώρια αγορά ήταν 70% πέρυσι.

Η startup, της οποίας η δημοτικότητα στην Πολωνία συναγωνίζεται τις εφαρμογές πληρωμών της Apple και της Google, επιδιώκει να γίνει ένα σύστημα πληρωμών προσβάσιμο σε ολόκληρη την ΕΕ, σύμφωνα με τον Dariusz Mazurkiewicz, διευθύνοντα σύμβουλο της Polski Standard Platnosci, την εταιρεία που διευθύνει τη Blik.

Χωρίς στοιχεία κάρτας

Η Blik προσφέρει πληρωμή για αγαθά και υπηρεσίες, καθώς και μεταφορές χρημάτων, χωρίς τραπεζική κάρτα. Η εφαρμογή για κινητά δημιουργεί έναν εξαψήφιο κωδικό που συνδέεται με έναν αριθμό κινητού τηλεφώνου που επιτρέπει την σύνδεση χρημάτων μεταξύ λογαριασμών μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα.

Η Blik έχει δημιουργήσει μια μονάδα στη Ρουμανία όπου αναμένει ρυθμιστικές εγκρίσεις για να ξεκινήσει τις εργασίες της, είπε ο Mazurkiewicz. Αγόρασε επίσης τη σλοβακική εταιρεία διαδικτυακών πληρωμών Viamo.

Τα συστήματα πληρωμών σε μεγάλες χώρες της ΕΕ, όπως η Γερμανία, η Ιταλία και η Γαλλία, κυριαρχούνται από παραδοσιακές εταιρείες πιστωτικών καρτών και υποστηρίζονται από εφαρμογές Apple και Google καθώς και από την PayPal.

Πέρυσι, η Blik πραγματοποίησε 1,2 δισεκατομμύρια συναλλαγές με συνδυασμένη αξία 164 δισεκατομμυρίων ζλότι (38 δισεκατομμύρια δολάρια), 62% περισσότερες από το 2021.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v