Αλμα 3% για το σιτάρι μετά την ανατίναξη φράγματος

Η κλιμάκωση του πολέμου στην Ουκρανία ανεβάζει τις τιμές βασικών τροφίμων. Ζημιές και σε αγωγό αμμωνίας, τον οποίο η Ρωσία θεωρεί κλειδί για τις συνομιλίες διατήρησης της συμφωνίας για τα σιτηρά.

Αλμα 3% για το σιτάρι μετά την ανατίναξη φράγματος

Ανοδικά κινείται η τιμή του σιταριού μετά την κλιμάκωση των μαχών μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένης της καταστροφής γιγαντιαίου φράγματος και της ζημιάς σε αγωγό αμμωνίας που η Ρωσία θεωρεί βασικό στις συνομιλίες για τη διατήρηση της ροής ουκρανικών αποστολών σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας.

Οπως μεταδίδει το Bloomberg, η Ουκρανία είπε ότι η Ρωσία ανατίναξε το φράγμα στα νότια της χώρας, εξαπολύοντας έναν χείμαρρο νερού ο οποίος απειλεί τους κατοίκους και περιπλέκει το πεδίο μάχης που χωρίζει τους δύο στρατούς κατά μήκος του ποταμού Ντνίπρο. Το φράγμα απέχει κάπως από τα τρία ουκρανικά λιμάνια που καλύπτονται από τη συμφωνία για τα σιτηρά στη Μαύρη Θάλασσα, αλλά η πλημμύρα αποτελεί σοβαρό κίνδυνο για τους ανθρώπους, τις μεταφορές και τα logistics.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης σιταριού στο Σικάγο κινούνται θετικά έως και 3% την Τρίτη, επεκτείνοντας την άνοδό τους από το χαμηλό 30 μηνών. Το καλαμπόκι ενισχύεται πάνω από 1%.

Πάνω από 80 οικισμοί και η πόλη Χερσώνα βρίσκονται εντός της πλημμυρικής ζώνης «η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε εκατοντάδες χιλιάδες θύματα», δήλωσε στο Twitter ο αναπληρωτής υπουργός Υποδομών της Ουκρανίας Μουσταφά Ναγιέμ. Ο υδροηλεκτρικός σταθμός που κατασκευάστηκε το 1956 παρέχει ηλεκτρική ενέργεια σε περισσότερους από 3 εκατομμύρια ανθρώπους και αποτελεί «κρίσιμο μέρος της ενεργειακής υποδομής της χώρας», είπε.

Την ίδια ώρα, η Ουκρανία ανέφερε ότι ένας αγωγός αμμωνίας υπέστη ζημιές από ρωσικούς βομβαρδισμούς στην περιοχή του Χάρκοβο κοντά στα σύνορα μεταξύ των δύο χωρών. Η Ρωσία θεωρεί τον αγωγό, ο οποίος έκλεισε κατά τη διάρκεια του πολέμου, βασικό στις συνομιλίες για τη διατήρηση των αποστολών της Ουκρανίας στη Μαύρη Θάλασσα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v