Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η κινεζική «αυτάρκεια» πλήττει τη γερμανική οικονομία

Μείωση 4% στην αξία των εξαγωγών γερμανικών εμπορευμάτων φέρνει η επιβράδυνση της κινεζικής ζήτησης και η προσπάθεια του Πεκίνου να ενισχύσει τις προμήθειες από εγχώριες πηγές.

Η κινεζική «αυτάρκεια» πλήττει τη γερμανική οικονομία

Σε μια συγκυρία που οι Ευρωπαίοι ηγέτες συζητούν τους καλύτερους τρόπους για να «αποβάλουν το ρίσκο» της οικονομικής τους εξάρτησης από την Κίνα, εμφανίζονται στοιχεία που δείχνουν πώς τέτοιες στρατηγικές τελικά μπορούν να πλήξουν αμφότερες τις πλευρές.

Από την αρχή του έτους, η Κίνα έχει επιβραδύνει τις αγορές ξένων αγαθών —ιδιαίτερα από τις χώρες της G7— προκειμένου να επικεντρωθεί στην ενίσχυση των προμηθειών από εγχώριες πηγές.

Κι αυτό, γράφει το Βloomberg, πλήττει μεγάλες βιομηχανικές οικονομίες όπως η Γερμανία, για την οποία η Κίνα είναι η τέταρτη μεγαλύτερη εξαγωγική αγορά, αντιπροσωπεύοντας το 7% του συνόλου των εξαγωγών της.

Η αξία των γερμανικών εμπορευμάτων που μεταφέρθηκαν στην Κίνα μειώθηκε κατά 4% από τον Ιανουάριο έως τον Απρίλιο σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Εμπορικού Δείκτη του Κιέλου, που δημοσιεύθηκαν αυτή την εβδομάδα.

Η πτώση της κινεζικής ζήτησης συμπίπτει με τη συνολική πτώση των παραγγελιών προς τα γερμανικά εργοστάσια, οι οποίες μειώθηκαν απροσδόκητα κατά 0,4% τον Απρίλιο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε σχετική έρευνα του Bloomberg είχαν προβλέψει, αντιθέτως, αύξηση 2,8%.

«Προσαρμοσμένες στις σημαντικές διακυμάνσεις των τιμών, οι γερμανικές εξαγωγές αγκομαχούν εδώ και δύο χρόνια σχεδόν», δήλωσε ο Βίνσεντ Στάμερ, επικεφαλής του του Εμπορικού Δείκτη του Κιέλου.

 

Η επιβράδυνση της γερμανικής μεταποίησης συγκρατεί τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, καθώς οι αυξημένες τιμές αποδυναμώνουν τη ζήτηση και οι καταναλωτές ξοδεύουν περισσότερα σε υπηρεσίες που επανέκαμψαν μετά την πανδημία.

Το γερμανικό ΑΕΠ μειώθηκε το εξάμηνο έως τον Μάρτιο, παρόλο που απέφυγε τα πιο ζοφερά σενάρια που αναδύθηκαν μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Συνολικά, οι γερμανικές εξαγωγές αυξήθηκαν στο πενιχρό 1,5% τον Μάιο σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, ενώ οι εισαγωγές υποχώρησαν κατά 0,7% κατά την ίδια περίοδο.

Η Γερμανία δεν ήταν η μόνη χώρα που ένιωσε τον αντίκτυπο από τη μειωμένη όρεξη της Κίνας για εισαγωγές εμπορευμάτων. Σύμφωνα με τον Εμπορικό Δείκτη του Κιέλου, οι εξαγωγές από την Ιαπωνία μειώθηκαν κατά 18% και οι αποστολές από τη Βρετανία μειώθηκαν κατά 17%.

«Η Κίνα αντικαθιστά ολοένα και περισσότερο τις εισαγωγές από τις βιομηχανικές χώρες με τη δική της παραγωγή», είπε ο Στάμερ. «Είναι μια αρνητική εξέλιξη για το παγκόσμιο εμπόριο».

Εν τω μεταξύ, στοιχεία που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα από την Κίνα ενίσχυσαν τις ανησυχίες για αποδυνάμωση της ανάκαμψης, καθώς οι εξαγωγές από τη Νο 2 οικονομία στον κόσμο μειώθηκαν για πρώτη φορά εντός τριμήνου.

Η πτώση του παγκόσμιου εμπορίου δεν είναι το μόνο πρόβλημα της Γερμανίας. Όπως αναφέρει το Bloomberg, το εργατικό δυναμικό 47 εκατομμυρίων της χώρας θα σταματήσει να αυξάνεται πολύ σύντομα, αν δεν το έχει ήδη κάνει – επιδεινώνοντας τις ελλείψεις σε ειδικευμένο εργατικό δυναμικό. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v