Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ελβετία: Αναθεώρηση τραπεζικών κανονισμών ζητά η κεντρική τράπεζα

Η εμπειρία με τη Credit Suisse έδειξε ότι σε περιόδους κρίσης, οι δείκτες που λαμβάνουν υπόψη οι ρυθμιστικές αρχές μπορεί να είναι περιορισμένοι και να καθυστερούν τη λήψη διορθωτικών κινήσεων, υπογράμμιζει η κεντρική τράπεζα.

Ελβετία: Αναθεώρηση τραπεζικών κανονισμών ζητά η κεντρική τράπεζα

Η κεντρική τράπεζα της Ελβετίας απηύθυνε έκκληση για αναθεώρηση των τραπεζικών κανονισμών, προειδοποιώντας ότι οι υφιστάμενοι κανονισμοί για τα κεφάλαια και τη ρευστότητα των τραπεζών δεν προστατεύουν συστημικά σημαντικές τράπεζες από την κατάρρευση.

«Η εμπειρία της Credit Suisse δείχνει την ανάγκη για αναθεώρηση του ρυθμιστικού πλαισίου για τις πολύ μεγάλες για να καταρρεύσουν τράπεζες ώστε να διευκολυνθεί η έγκαιρη παρέμβαση» τονίζει η Eθνική Τράπεζα της Ελβετίας (SNB) στην ετήσια έκθεσή της για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα. 

Όπως μεταδίδουν οι Financial Times, η SNB υποστηρίζει ότι οι υφιστάμενοι κανόνες για τα κεφάλαια και τη ρευστότητα μπορεί να συνέβαλαν στα προβλήματα της Credit Suisse. 

«Η εμπειρία με τη Credit Suisse έδειξε ότι σε περιόδους κρίσης, οι δείκτες που λαμβάνουν υπόψη οι ρυθμιστικές αρχές μπορεί να είναι περιορισμένοι και να καθυστερούν τη λήψη διορθωτικών κινήσεων» σημειώνεται. 

Η SNB, η οποία είναι υπεύθυνη για την εποπτεία της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας μαζί με τη Finma, εντοπίζει τρεις κύριες πηγές ανησυχίας. 

Πρώτον, οι υψηλότεροι από τους απαιτούμενους κεφαλαιακοί δείκτες της Credit Suisse προσέφεραν ελάχιστη ασφάλεια στους επενδυτές. 

Δεύτερον, τα ομόλογα AT1 που εξέδωσε η Credit Suisse δεν ήταν κατάλληλα για τον σκοπό για τον οποίο προορίζονταν. Η τράπεζα θα έπρεπε να ήταν σε θέση να διαγράψει την αξία των AT1 πολύ νωρίτερα για να βελτιώσει τον ισολογισμό της αλλά δεν μπορούσε να το κάνει γιατί οι κεφαλαιακοί της δείκτες - οι οποίοι δεν αντικατόπτριζαν πραγματικά την οικονομική της υγεία - παρέμεναν πάνω από το επίπεδο που θα το επέτρεπε αυτό.

Τρίτον, τα «μαξιλάρια» ρευστότητας που απαιτούνταν με βάση το υφιστάμενο ρυθμιστικό πλαίσιο απείχαν πολύ από αυτό που χρειαζόταν η Credit Suisse για να ανταπεξέλθει στις έκτακτες συνθήκες. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v