Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ενρία: Να φύγουν γρήγορα από τη Ρωσία οι ευρωπαϊκές τράπεζες

«Έχω εκφράσει επανειλημμένα και δημόσια ανησυχίες για την απογοητευτικά αργή πρόοδο που σημειώνουν οι τράπεζες στη μείωση των κινδύνων που απορρέουν από τις δραστηριότητες στη ρωσική αγορά», σημειώνει ο επικεφαλής της τραπεζικής εποπτείας της ΕΚΤ.

Ενρία: Να φύγουν γρήγορα από τη Ρωσία οι ευρωπαϊκές τράπεζες

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θέλει οι τράπεζες να επιταχύνουν την έξοδό τους από τη Ρωσία, δεδομένου του αυξημένου νομικού και οικονομικού κινδύνου που συνεπάγεται η επιχειρηματική δραστηριότητα εκεί, δήλωσε την Τρίτη ο επικεφαλής τραπεζικής εποπτείας Αντρέα Ενρία.

Οπως σημειώνει το Reuters, αν και το Εποπτικό Συμβούλιο της ΕΚΤ (SSM) έλεγε για μήνες ότι ήλπιζε πως οι ευρωπαϊκοί χρηματοοικονομικοί φορείς θα διέκοπταν τους δεσμούς τους με τα ρωσικά περιουσιακά τους στοιχεία, το θέμα έχει αποκτήσει νέα σημασία μετά την 24ωρη ανταρσία του Σαββάτου από την πολιτοφυλακή Wagner, που υπογράμμισε την πολιτική αστάθεια της χώρας.

Σε επιστολή του προς τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο Ενρία είπε ότι ο ESM «προέτρεψε αυτές τις τράπεζες να επιταχύνουν τις στρατηγικές συρρίκνωσης και εξόδου, υιοθετώντας σαφείς οδικούς χάρτες, καθώς και να αναφέρουν τακτικά στα διοικητικά τους όργανα και στην τραπεζική εποπτεία της ΕΚΤ στοιχεία για την εκτέλεση αυτών των σχεδίων.

«Έχω εκφράσει επανειλημμένα και δημόσια ανησυχίες για την απογοητευτικά αργή πρόοδο που σημειώνουν οι τράπεζες στη μείωση των κινδύνων που απορρέουν από τις συνεχιζόμενες δραστηριότητες στη ρωσική αγορά», έγραψε ο Ενρία σε επιστολή προς τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Η αυστριακή Raiffeisen Bank International (RBI), μία από τις τράπεζες της ευρωζώνης με τους μεγαλύτερους δεσμούς με τη Ρωσία, εντείνει τις κινήσεις για να παραδώσει το ρωσικό της σκέλος στους μετόχους, εν μέσω αυξανόμενων πιέσεων να το πράξει, ανέφερε το Reuters τον περασμένο μήνα.

Σε μια έκθεση αυτή την εβδομάδα σχετικά με τις ευρωπαϊκές τράπεζες που είναι πιο εκτεθειμένες στη Ρωσία μετά τα γεγονότα του Σαββατοκύριακου, η JPMorgan επεσήμανε, εκτός από την RBI, τον ουγγρικό όμιλο OTP και την ιταλική UniCredit μεταξύ των ευρωπαϊκών τραπεζών για σχετικά μεγάλες ρωσικές δραστηριότητες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v