Γέφυρα Κριμαίας: Ουκρανικές δυνάμεις πίσω από την επίθεση

(vid) «Η σημερινή επίθεση κατά της γέφυρας της Κριμαίας είναι ειδική επιχείρηση ουκρανικών υπηρεσιών και του Πολεμικού Ναυτικού», δήλωσε ουκρανική πηγή. Εγινε με τη συνδρομή «ναυτικών drones».

Γέφυρα Κριμαίας: Ουκρανικές δυνάμεις πίσω από την επίθεση

Οι ουκρανικές ειδικές υπηρεσίες και οι ναυτικές δυνάμεις βρίσκονται πίσω από την επίθεση κατά της γέφυρας της Κριμαίας η οποία πραγματοποιήθηκε με την συνδρομή «ναυτικών drones», δήλωσε πηγή των ειδικών ουκρανικών υπηρεσιών (SBU).

«Η σημερινή επίθεση κατά της γέφυρας της Κριμαίας είναι ειδική επιχείρηση της SBU και του Πολεμικού Ναυτικού», δήλωσε η πηγή στο AFP διευκρινίζοντας ότι «η γέφυρα δέχθηκε επίθεση με την συνδρομή ναυτικών drones».

Σύμφωνα με το Reuters, τουλάχιστον δύο ουκρανικά μέσα ενημέρωσης επικαλέστηκαν ανώνυμες πηγές σύμφωνα με τις οποίες, η υπηρεσία εσωτερικής ασφάλειας και το ναυτικό της Ουκρανίας βρίσκονται πίσω από το περιστατικό στη Γέφυρα της Κριμαίας.

 

Μόσχα: Ουκρανία, Βρετανία, ΗΠΑ πίσω από την επίθεση στην Κριμαία

Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα κατηγόρησε την Ουκρανία ότι πραγματοποίησε επίθεση στη γέφυρα που συνδέει τη Ρωσία με την Κριμαία, με τη συμμετοχή της Βρετανίας και των Ηνωμένων Πολιτειών.

Οπως σημειώνει το Reuters, η Ζαχάροβα δεν παρείχε στοιχεία για να υποστηρίξει τους ισχυρισμούς της.

«Η σημερινή επίθεση στη γέφυρα της Κριμαίας έγινε από το καθεστώς του Κιέβου. Αυτό το καθεστώς είναι τρομοκρατικό και έχει όλα τα χαρακτηριστικά μιας διεθνούς ομάδας οργανωμένου εγκλήματος», είπε.

«Οι αποφάσεις λαμβάνονται από Ουκρανούς αξιωματούχους και τον στρατό με την άμεση συμμετοχή αμερικανικών και βρετανικών υπηρεσιών πληροφοριών και πολιτικών. Οι ΗΠΑ και η Βρετανία είναι επικεφαλής μιας τρομοκρατικής κρατικής δομής».

Κατάσταση «έκτακτης ανάγκης» στη γέφυρα της Κριμαίας

Το τμήμα της γέφυρας της Κριμαίας από το οποίο διέρχονται αυτοκίνητα και συνδέει τη χερσόνησο με τη Ρωσία έχει υποστεί ζημιά, μεταδίδει το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, επικαλούμενο το υπουργείο Μεταφορών.

Η ζημιά εντοπίζεται σε σημείο που βρίσκεται πλησιέστερα στη χερσόνησο, διευκρίνισε το πρακτορείο.

Παράλληλα, το TASS ανέφερε πως η κίνηση των σιδηροδρομικών συρμών μέσω της υποδομής «ανεστάλη προσωρινά» λόγω κατάστασης «έκτακτης ανάγκης», επικαλούμενο σιδηροδρομικό οργανισμό της περιοχής.

Νωρίτερα, ο διορισμένος από τη Ρωσία κυβερνήτης της χερσονήσου της Κριμαίας, ο Σεργκέι Αξιόνοφ, παρότρυνε μέσω Telegram τους κατοίκους και τους επισκέπτες της περιοχής να αποφύγουν να μετακινηθούν μέσω της γέφυρας που τη συνδέει με τη ρωσική περιφέρεια Κρασνοντάρ. Έκανε λόγο για κατάσταση «έκτακτης ανάγκης» στην υποδομή, χωρίς να δώσει καμιά περαιτέρω διευκρίνιση.

Ο κ. Αξιόνοφ ανέφερε αργότερα πως τα δρομολόγια των τρένων αναμένεται να ξαναρχίσουν περί τις 09:00 [τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας]. Πρόσθεσε ότι οι υπηρεσίες ασφαλείας πρόκειται να δημοσιοποιήσουν περισσότερες πληροφορίες για τα αίτια της κατάστασης «έκτακτης ανάγκης».

Κατά πληροφορίες ουκρανικών μέσων ενημέρωσης, για παράδειγμα, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας Kyiv Independent και νωρίτερα τηλεγράφημα του πρακτορείου ειδήσεων RBC-Ukraine, έγιναν τουλάχιστον δύο «εκρήξεις», οι οποίες είχαν αποτέλεσμα να σκοτωθούν δύο άνθρωποι στη γέφυρα.

Το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA από την πλευρά του μεταδίδει πως τραυματίστηκε παιδί, επικαλούμενο τις αρχές· δεν διευκρινίζει ποια είναι η κατάστασή του.

 

Ουκρανία: Προβοκάτσια των Ρώσων 

Το συμβάν που καταγράφτηκε σήμερα το πρωί στη γέφυρα της Κριμαίας θα μπορούσε να είναι προβοκατόρικη ενέργεια από πλευράς Μόσχας, έκρινε η Νατάλια Χουμένιουκ, εκπρόσωπος της διοίκησης νότιας περιφέρειας των ένοπλων δυνάμεων της Ουκρανίας.

«Τέτοιες προβοκάτσιες, που οι αρχές κατοχής της Κριμαίας ανακοινώνουν αμέσως, πολύ μεγαλόφωνα, είναι συνηθισμένος τρόπος των αρχών κατοχής της Κριμαίας και της επιτιθέμενης χώρας, για να επιλύονται προβλήματα», δήλωσε η κυρία Χουμένιουκ στο ουκρανικό δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο Rada.

Η γέφυρα της Κριμαίας, που συνδέει τη χερσόνησο με την ηπειρωτική Ρωσία και θεωρείται μέρος οδού-κλειδιού για τον ανεφοδιασμό των ρωσικών ένοπλων δυνάμεων στην Ουκρανία, υπέστη ζημιά εξαιτίας «κατάστασης έκτακτης ανάγκης», που είχε αποτέλεσμα να σκοτωθούν δύο γονείς και να τραυματιστεί η κόρη τους, ανακοίνωσαν Ρώσοι αξιωματούχοι.

ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v