Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Φωτιές σε αγορά 25 τρισ. δολαρίων άνοιξε η υποβάθμιση των ΗΠΑ

Το αντίκτυπο που θα έχει η υποβάθμιση της Fitch στα αμερικανικά ομόλογα προσπαθούν να αποτιμήσουν οι επενδυτές. Το προηγούμενο του 2011 και το τσουνάμι έκδοσης χρέους.

Φωτιές σε αγορά 25 τρισ. δολαρίων άνοιξε η υποβάθμιση των ΗΠΑ

Η Fitch Ratings έγινε χθες ο δεύτερος μεγάλος οίκος αξιολόγησης στέρησε από τις ΗΠΑ την κορυφαία αξιολόγηση AAA, υποβαθμίζοντάς την σε AA+, μια κίνηση που καταδικάστηκε αμέσως από τον Λευκό Οίκο και το Υπουργείο Οικονομικών.

Αλλά αν το παρελθόν μπορεί να είναι ένας οδηγός, η μεγάλη αντίδραση στις χρηματοπιστωτικές αγορές μπορεί να είναι στην πραγματικότητα ένα ράλι στην αγορά περίπου 25 τρισεκατομμυρίων δολαρίων για τίτλους του Δημοσίου, σημειώνει το Marketwatch.

«Η χρονική στιγμή συνιστά μια μικρή έκπληξη», δήλωσε ο Chip Hughey, διευθύνων σύμβουλος, σταθερού εισοδήματος, στην Truist Advisory Service, σε τηλεφωνική επικοινωνία με το MarketWatch το βράδυ της Τρίτης.

«Αλλά αν δούμε το 2011 ως σύγκριση, η άμεση αντίδραση δεν αφορά την ικανότητα των ΗΠΑ να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους για το χρέος», είπε ο Hughey, αλλά μάλλον με τις πιθανές ανησυχίες για την οικονομική ανάπτυξη που «δημιουργούσαν ζήτηση για αμερικανικά ομόλογα, παρά την υποβάθμιση».

Η S&P Global Ratings υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα των ΗΠΑ το 2011 σε AA+ από AAA, ημέρες μετά την επίτευξη συμφωνίας για το ανώτατο όριο του χρέους.

Η Fitch προειδοποίησε αρχικά τον Μάιο ότι θα μπορούσε να πατήσει και αυτή τη σκανδάλη, καθώς η τελευταία μάχη για το ανώτατο όριο του χρέους παρέμενε σε αδιέξοδο. Προειδοποίησε για το ενδεχόμενο και πάλι τον Ιούνιο, αφού οι ΗΠΑ κατέληξαν σε συμφωνία για το όριο δανεισμού τους, με την πραγματική υποβάθμιση να ακολουθεί περίπου ένα μήνα αργότερα.

Γύρω από την υποβάθμιση του 2011, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου μειώθηκε από περίπου 3% που κατευθυνόταν προς τον Αύγουστο σε περίπου 1,8% στα τέλη Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με το FactSet.

«Δεν μπορούμε να πούμε ότι η αντίδραση θα αντικατοπτρίζει το 2011», είπε ο Hughey. «Από τη μια πλευρά, έχουμε μια άλλη ενέργεια αξιολόγησης που θα μπορούσε ενδεχομένως να αλλάξει την αντίληψη για την πιστοληπτική ικανότητα των ΗΠΑ». Ταυτόχρονα, οι ανησυχίες που ανέφερε η Fitch στην έκθεσή της θα μπορούσαν επίσης να δημιουργήσουν άγχος στην αγορά, οδηγώντας τους επενδυτές σε περιουσιακά στοιχεία που παραδοσιακά θεωρούνται ασφαλές καταφύγιο, είπε.

Ο Fitch είπε ότι η υποβάθμισή προήλθε από την «αναμενόμενη δημοσιονομική επιδείνωση», ένα «υψηλό και αυξανόμενο» δημόσιο χρέος και τη «διάβρωση της διακυβέρνησης» ενόψει των επαναλαμβανόμενων πολιτικών αντιπαραθέσεων για το όριο του χρέους.

Οι αποδόσεις των βραχυπρόθεσμων γραμματίων του Αμερικανικού Δημοσίου ανέβηκαν πάνω από το 5% τον Απρίλιο και παρέμειναν υψηλά, εν μέρει επειδή η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ αύξησε γρήγορα τα επιτόκια για να τιθασεύσει τον πληθωρισμό. Η Fed αύξησε ξανά τα επιτόκια πριν από μια εβδομάδα, σε υψηλό 22 ετών και σε εύρος 5,25%-5,5%.

Οι επενδυτές εξομαλύνουν τον κατακλυσμό των τίτλων του Δημοσίου που εκδόθηκαν από τη στιγμή που η συμφωνία για το ανώτατο όριο του χρέους του Ιουνίου επέτρεψε την αναπλήρωση των ταμείων των ΗΠΑ, αν και με υψηλότερο κόστος δανεισμού από ό,τι στο πρόσφατο παρελθόν.

Αναμενόταν ένα «τσουνάμι» πρόσθετων εκδόσεων αφού το Υπουργείο Οικονομικών δημοσίευσε εκτίμηση δανεισμού 1 τρισεκατομμυρίων δολαρίων για το τρίτο τρίμηνο.

Οι αποδόσεις των μακροχρόνιων 10ετών ομολόγων, που χρησιμοποιούνται για την τιμολόγηση των πάντων, από στεγαστικά δάνεια έως εμπορικά χρέη ακινήτων, ήταν στο 4,048% την Τρίτη, το δεύτερο υψηλότερο επίπεδο του 2023, σύμφωνα με τα στοιχεία της αγοράς Dow Jones.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v