Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Φόβοι για επιστροφή του φυσικού αερίου κοντά στα 100 ευρώ

Η εκτίναξη των τιμών στην Ευρώπη εξαιτίας φόβων για πιθανές απεργιακές κινητοποιήσεις στην Αυστραλία. Ποιες είναι οι πρώτες εκτιμήσεις για την πορεία των τιμών.

Φόβοι για επιστροφή του φυσικού αερίου κοντά στα 100 ευρώ

Πιθανές απεργίες σε τρεις μεγάλες εγκαταστάσεις υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Αυστραλία θα μπορούσαν να διαταράξουν περίπου το 10% των παγκόσμιων εξαγωγών του καυσίμου και να προκαλέσουν νέο σοκ στις τιμές της ενέργειας σε όλη την Ασία και την Ευρώπη.

Οι εργαζόμενοι στις εγκαταστάσεις της Chevron Corp. και της Woodside Energy Group Ltd. στην Αυστραλία ψήφισαν υπέρ των κινητοποιήσεων στις επιχειρήσεις North West Shelf, Wheatstone και Gorgon και ορισμένες ενδέχεται να ξεκινήσουν την επόμενη εβδομάδα σύμφωνα με τους εργατικούς κανόνες.

Το φυσικό αέριο στην Ευρώπη σημείωσε άλμα έως και 40% χθες - μια κίνηση που δεν έχει παρατηρηθεί από τις πρώτες εβδομάδες της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία πέρυσι. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης αναφοράς ξεπέρασαν επίσης για λίγο τα 40 ευρώ ανά μεγαβατώρα για πρώτη φορά από τον Ιούνιο, αν και εξακολουθούν να είναι μειωμένα περισσότερο από 80% από τα πρωτοφανή επίπεδα που σημειώθηκαν τον Αύγουστο του περασμένου έτους.

Η άνοδος των τιμών του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, η οποία σπάνια λαμβάνει LNG από την Αυστραλία, υπογραμμίζει τη νευρικότητα σχετικά με τις προμήθειες μετά την περσινή κρίση που οδήγησε σε πτώση των ροών από τη Ρωσία. Δείχνει επίσης τον αυξημένο ανταγωνισμό για μη συμβόλαιο LNG με αγοραστές στην Ιαπωνία, την Κίνα και τη Νότια Κορέα, σημειώνει το Bloomberg.

Απεργίες που διακόπτουν τις εξαγωγές και από τα τρία εργοστάσια για δύο μήνες - παρόμοια διάρκεια με την περσινή διακοπή στον πλωτό κόμβο παραγωγής LNG Prelude της Shell Plc στην Αυστραλία - θα μπορούσαν να οδηγήσουν τις τιμές στα 50 ευρώ για το υπόλοιπο καλοκαίρι του βόρειου ημισφαιρίου και έως και 97 ευρώ τον χειμώνα, σύμφωνα με την αναλύτρια της Goldman Sachs Samantha Dart.

Δεν είναι βέβαιο πάντως ότι θα υπάρξουν διαταραχές στην προσφορά καθώς οι συνομιλίες μεταξύ εργατικών συνδικάτων με στελέχη της εταιρείας συνεχίζονται. Οι συνομιλίες με την Woodside επρόκειτο να συνεχιστούν σύμφωνα με την Offshore Alliance, μια συνδικαλιστική ένωση που εκπροσωπεί τους εργαζόμενους της εταιρείας.

«Σημειώνεται θετική πρόοδος και τα μέρη έχουν καταλήξει σε μια κατ' αρχήν συμφωνία για ορισμένα ζητήματα που είναι βασικά για το εργατικό δυναμικό», δήλωσε η εταιρεία με έδρα το Περθ.

Η Chevron συνεχίζει «να συνομιλεί με τους υπαλλήλους και τους εκπροσώπους τους καθώς επιδιώκουμε αποτελέσματα που είναι προς το συμφέρον τόσο των εργαζομένων όσο και της εταιρείας», δήλωσε η εταιρεία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v