Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΗΠΑ σε Ιράν: Σταματήστε να πουλάτε drones στη Ρωσία

Παρασκηνιακές επαφές των δυο πλευρών με το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης στο επίκεντρο αλλά και άλλα «παράλληλα» θέματα να είναι στο τραπέζι.

ΗΠΑ σε Ιράν: Σταματήστε να πουλάτε drones στη Ρωσία

Οι ΗΠΑ πιέζουν το Ιράν να σταματήσει να πουλά οπλισμένα μη επανδρωμένα αεροσκάφη στη Ρωσία ως μέρος των συζητήσεων για μια ευρύτερη άτυπη συνεννόηση μεταξύ Ουάσιγκτον και Τεχεράνης που έχει στόχο την αποκλιμάκωση των εντάσεων, γράφουν οι Financial Times, επικαλούμενοι πηγές που ενημερώθηκαν για το θέμα.

Οι ΗΠΑ πιέζουν το Ιράν να σταματήσει να πουλά οπλισμένα drones στη Ρωσία, τα οποία χρησιμοποιεί η Μόσχα στον πόλεμο στην Ουκρανία, καθώς και ανταλλακτικά για, ανέφερε η εφημερίδα, επικαλούμενη Ιρανό αξιωματούχο και άλλο πρόσωπο που γνωρίζει τις συνομιλίες.

Ο Λευκός Οίκος και το υπουργείο Εξωτερικών του Ιράν δεν απάντησαν αμέσως σε αίτημα του Reuters για σχολιασμό.

Τα νέα έρχονται καθώς η Ουάσιγκτον και το Ιράν προσπαθούν να αμβλύνουν τις εντάσεις και να αναζωογονήσουν τις ευρύτερες συνομιλίες για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης. Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε την Τρίτη ότι θα καλωσόριζε κάθε ιρανικό βήμα για την αποκλιμάκωση της «αυξανόμενης πυρηνικής απειλής».

Αυτές οι συζητήσεις πραγματοποιήθηκαν παράλληλα με τις διαπραγματεύσεις για μια συμφωνία ανταλλαγής κρατουμένων την περασμένη εβδομάδα, ανέφερε η εφημερίδα. Το Ιράν επέτρεψε σε τέσσερις κρατούμενους Αμερικανούς πολίτες να μεταβούν σε κατ' οίκον περιορισμό από τη φυλακή Evin της Τεχεράνης, ενώ ο πέμπτος βρισκόταν ήδη σε κατ' οίκον περιορισμό.

Την περασμένη εβδομάδα, πηγές δήλωσαν στο Reuters ότι το Ιράν ενδέχεται να απελευθερώσει πέντε κρατούμενους Αμερικανούς πολίτες στο πλαίσιο μιας συμφωνίας για την αποδέσμευση ιρανικών κεφαλαίων 6 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v