Βρετανία: Στο 6,8% υποχώρησε ο πληθωρισμός τον Ιούλιο

Η πτώση των τιμών του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας συνέβαλε περισσότερο στην καθοδική πορεία του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή, που βρέθηκε στο χαμηλότερο επίπεδο από την άνοιξη του 2022. Αλλά ακόμα είναι πάνω από τον στόχο του 2% της BOE.

Βρετανία: Στο 6,8% υποχώρησε ο πληθωρισμός τον Ιούλιο

Ο πληθωρισμός έτρεξε 6,8% τον Ιούλιο σε ετήσια βάση, σύμφωνα με το Γραφείο Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, υποχωρώντας από το 7,9% τον Ιούνιο, λίγο πάνω από τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις των αναλυτών για 6,7%.

Η κίνηση αυτή δείχνει ότι ο Δείκτη Τιμών Καταναλωτή έχει την τάση να απομακρυνθεί περαιτέρω από τις κορυφές του 11,1% που βρέθηκε τον περασμένο Οκτώβριο.

Ωστόσο, το ύψος του πληθωρισμού στη Γηραιά Αλβιώνα εξακολουθεί να βρίσκεται πολύ πάνω από τον στόχο του 2% της Τράπεζας της Αγγλίας.

Σε μηνιαία βάση, οι τιμές καταναλωτή μειώθηκαν κατά 0,4% τον Ιούλιο.

Ο δομικός πληθωρισμός, ο οποίος αφαιρεί την ενέργεια, τα τρόφιμα, το αλκοόλ και τον καπνό, αυξήθηκε κατά 6,9% τους 12 μήνες έως τον Ιούλιο του 2023.

Αυτός ο ρυθμός είναι ελαφρώς υψηλότερος από το 6,8% που ανέμεναν οι αναλυτές

Η πτώση των τιμών της ενέργειας μειώνει τον πληθωρισμό

Η πτώση των τιμών του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας συνέβαλε περισσότερο στην καθοδική πορεία του πληθωρισμού.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το πλαφόν της τιμής της ενέργειας μειώθηκε στις αρχές Ιουλίου, σε £2.074 ετησίως για ένα τυπικό νοικοκυριό, κάτω από την κυβερνητική εγγύηση τιμών ενέργειας των £2.500 ετησίως.

Οι τιμές του φυσικού αερίου μειώθηκαν κατά 25,2% μεταξύ Ιουνίου και Ιουλίου, αλλά αυξήθηκαν κατά 0,1% μεταξύ των δύο μηνών του προηγούμενου έτους.

Οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας μειώθηκαν κατά 8,6% μεταξύ Ιουνίου και Ιουλίου φέτος, αλλά αυξήθηκαν κατά 0,4% μεταξύ των δύο μηνών του προηγούμενου έτους.

Οι τιμές τροφίμων

Οι τιμές των τροφίμων και των μη αλκοολούχων ποτών αυξήθηκαν κατά 0,1% μεταξύ Ιουνίου και Ιουλίου, σε σύγκριση με άνοδο 2,3% μεταξύ των δύο μηνών του προηγούμενου έτους.

Αυτό μείωσε τον ετήσιο ρυθμό πληθωρισμού για τα τρόφιμα και τα μη αλκοολούχα ποτά στο 14,8% τον Ιούλιο, από 17,3% τον Ιούνιο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v