Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πρόσκληση στη Σαουδική Αραβία ετοιμάζουν οι BRICS

Ο μεγαλύτερος εξαγωγέας του κόσμου καθώς και άλλες χώρες αναμένεται να προσκληθούν στο γκρουπ. Οι εσωτερικές ισορροπίες και η στόχευση για μεγαλύτερη επιρροή.

Πρόσκληση στη Σαουδική Αραβία ετοιμάζουν οι BRICS

Το γκρουπ των μεγαλύτερων αναδυόμενων χωρών ετοιμάζεται να προσκαλέσει τον κορυφαίο εξαγωγέα πετρελαίου, τη Σαουδική Αραβία και αρκετές άλλες χώρες να ενταχθούν στο μπλοκ τους, κίνηση που αναμένεται να δώσει ώθηση στην παγκόσμια επιρροή του.

Οι ηγέτες από τη Βραζιλία, τη Ρωσία, την Ινδία, την Κίνα και τη Νότια Αφρική συμφώνησαν να διευρύνουν την ομάδα BRICS στη σύνοδο κορυφής στο Γιοχάνεσμπουργκ. Θα είναι η πρώτη από το 2010, θυμίζει το Bloomberg.

Η Αίγυπτος είναι άλλο ένα έθνος που προσκλήθηκε να συμμετάσχει, μαζί με άλλα από τη Μέση Ανατολή, αν και ο κατάλογος ήταν ακόμη υπό συζήτηση, είπαν πηγές που γνωρίζουν τις συνομιλίες, αρνούμενοι να κατονομαστούν επειδή οι συζητήσεις είναι ιδιωτικές.

Τα μέλη είπαν ότι μια μεγαλύτερη ομάδα θα μπορούσε να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της κυριαρχίας της G-7 στις παγκόσμιες υποθέσεις.

Η ώθηση για επέκταση οδηγήθηκε σε μεγάλο βαθμό από την Κίνα, αλλά είχε την υποστήριξη της Ρωσίας και της Νότιας Αφρικής. Η Ινδία ανησυχούσε ότι ένα μεγαλύτερο BRICS θα μετατρέψει την ομάδα σε φερέφωνο για την Κίνα, ενώ η Βραζιλία για την αποξένωση από τη Δύση.

Η Σαουδική Αραβία και η Αίγυπτος δεν έχουν δηλώσει δημόσια τη θέση τους για πιθανή ένταξη στους BRICS, αν και το Ριάντ έστειλε αντιπροσωπεία στη συνάντηση.

Περισσότερα από 20 κράτη από τον Παγκόσμιο Νότο έχουν ζητήσει επίσημα να συμμετάσχουν πριν από τη σύνοδο κορυφής.

Ένα διευρυμένο BRICS, συμπεριλαμβανομένης της Σαουδικής Αραβίας και της Ινδονησίας, θα αντιπροσώπευε το 44% της παγκόσμιας οικονομίας μέχρι το 2040 -υπερτερώντας του προβλεπόμενου μεριδίου του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος της G-7, όπως προβλέπει το Bloomberg Economics.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v