Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε έντονη πίεση παραμένει η μεταποίηση στην ευρωζώνη

Ο δείκτης PMI αν και τσίμπησε τον Αύγουστο παρέμεινε για 14ο διαδοχικό μήνα κάτω από το επίπεδο του 50 που υποδηλώνει ύφεση. Οι νέες παραγγελίες μειώθηκαν με έναν από τους ταχύτερους ρυθμούς των τελευταίων 26 ετών.

Σε έντονη πίεση παραμένει η μεταποίηση στην ευρωζώνη

Ο μεταποιητικός τομέας της ευρωζώνης παρέμεινε υπό έντονη πίεση το τρίτο τρίμηνο, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της έρευνας PMI από την S&P Global, στη σκιά της κατακόρυφης πτώση των νέων παραγγελιών και της υποχώρησης της απασχόλησης στον τομέα ασκώντας πίεση στις γραμμές παραγωγής σε ολόκληρη τη ζώνη του ενιαίου νομίσματος.

Τα επίπεδα απασχόλησης στα εργοστάσια συνέχισαν να πέφτουν, αν και οριακά, ενώ η αγοραστική δραστηριότητα μειώθηκε για άλλη μια φορά, καθώς οι εταιρείες συνέχισαν τις προσπάθειές τους να εξαντλήσουν τα αποθέματα.

Καταγράφηκε μείωση στο κόστος εισροών των παραγωγών για έκτο διαδοχικό μήνα, με τον ρυθμό μείωσης να παραμένει απότομος συνολικά.

Ο δείκτης HCOB Manufacturing PMI της Ευρωζώνης, που καταρτίστηκε από την S&P Global, παρέμεινε για 14ο διαδοχικό μήνα κάτω από το επίπεδο του 50 που υποδηλώνει ύφεση.

Σηματοδότησε μια ακόμη επιδείνωση των συνθηκών λειτουργίας σε μηνιαία βάση στο 43,5 τον Αύγουστο, υψηλότερα από το χαμηλό 38 μηνών του Ιουλίου (42,7), αλλά εξακολουθεί να καταδεικνύει την απότομη επιδείνωση της υγείας της μεταποιητικής οικονομίας της ζώνης του ευρώ.

Οι επιδόσεις του μεταποιητικού τομέα είχαν διαφορές μεταξύ των χωρών-μελών της ευρωζώνης. Ελλάδα και Ιρλανδία ήταν οι μόνες δύο χώρες που σημείωσαν βελτίωση από τον Ιούλιο, ενώ η Γερμανία, η Γαλλία, η Ιταλία και η Ισπανία, οι τέσσερις οι μεγαλύτερες οικονομίες, όλες παρέμειναν σε περιοχή συρρίκνωσης. Η Γερμανία και η Αυστρία ήταν τα δύο κράτη με τις χειρότερες επιδόσεις, αν και οι ρυθμοί πτώσης υποχώρησαν ελαφρώς.

Οι νέες παραγγελίες μειώθηκαν με έναν από τους ταχύτερους ρυθμούς των τελευταίων 26 ετών τον Αύγουστο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v