Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στα πατώματα η επιχειρηματική δραστηριότητα στην ευρωζώνη

Στο πιο χαμηλό από το 2020. Αρνητικές πρωτιές για Γερμανία, Γαλλία. Στο -0,1% η προσωρινή εκτίμηση για το τρέχον ΑΕΠ της ευρωζώνης. Πρόκληση το δεύτερο εξάμηνο της χρονιάς.

Στα πατώματα η επιχειρηματική δραστηριότητα στην ευρωζώνη

Η πτώση της επιχειρηματικής δραστηριότητας της ευρωζώνης επιταχύνθηκε ταχύτερα από ό,τι αρχικά είχε προβλεφθεί τον περασμένο μήνα, καθώς ο κυρίαρχος κλάδος υπηρεσιών του μπλοκ έπεσε σε συρρίκνωση, σύμφωνα με έρευνα που υποδηλώνει ότι το μπλοκ μπορεί να μπει σε ύφεση.

Οπως μεταδίδει το Reuters, ο τελικός σύνθετος δείκτης υπεύθυνων προμηθειών (PMI) της HCOB, που καταρτίστηκε από την S&P Global και θεωρείται καλό βαρόμετρο της συνολικής οικονομικής υγείας, υποχώρησε στο 46,7 τον Αύγουστο από το 48,6 του Ιουλίου, χαμηλό που δεν έχει παρατηρηθεί από τον Νοέμβριο του 2020.

Το αποτέλεσμα ήταν κάτω από το όριο των 50 που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση για τρίτο μήνα και χαμηλότερο από μια προκαταρκτική εκτίμηση για 47,0.

«Η ευρωζώνη δεν διολίσθησε σε ύφεση το πρώτο εξάμηνο του έτους, αλλά το δεύτερο εξάμηνο θα παρουσιάσει μια μεγαλύτερη πρόκληση», δήλωσε ο Cyrus de la Rubia, επικεφαλής οικονομολόγος στην Εμπορική Τράπεζα του Αμβούργου.

«Οι απογοητευτικοί αριθμοί συμβάλλουν σε μια αναθεώρηση προς τα κάτω της βραχυπρόθεσμης εκτίμησης για το ΑΕΠ μας, το οποίο βρίσκεται τώρα στο -0,1% για το τρίτο τρίμηνο».

Ο δείκτης PMI για τις υπηρεσίες υποχώρησε στο 47,9 από 50,9, κάτω από την αρχική εκτίμηση του 48,3, καθώς οι χρεωμένοι καταναλωτές αισθάνονται την πίεση από το αυξημένο κόστος δανεισμού και το υψηλό κόστος ζωής.

Ο νέος επιχειρηματικός δείκτης, ένας δείκτης ζήτησης, έπεσε περαιτέρω κάτω από το ουδέτερο σημείο, στο 46,7 από 48,2, χαμηλό που δεν έχει παρατηρηθεί από τις αρχές του 2021.

Ωστόσο, η ύφεση στη μεταποίηση υποχώρησε τον περασμένο μήνα, υποδηλώνοντας ότι τα χειρότερα μπορεί να έχουν περάσει για τα  εργοστάσια του μπλοκ, όπως έδειξε έρευνα την Παρασκευή.

Υποδεικνύοντας ότι οι εταιρείες δεν περίμεναν μια επικείμενη ανάκαμψη, μόλις που αύξησαν τον αριθμό των απασχολουμένων τον περασμένο μήνα. Ο σύνθετος δείκτης απασχόλησης υποχώρησε στο 50,2 από 51,4.

«Οι εργοδότες δεν ήταν πολύ πρόθυμοι να ενισχύσουν τις ομάδες τους. Ο τρόπος που τα πράγματα πέφτουν τον τελευταίο καιρό είναι ένα σημάδι ότι θα προχωρήσουν σε περικοπές θέσεων εργασίας νωρίτερα, όχι αργότερα», πρόσθεσε ο De la Rubia.

Χαμηλό 39 μηνών για την επιχειρηματική δραστηριότητα στη Γερμανία και 33 μηνών στη Γαλλία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v