Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Παιχνίδι των hedge funds με το ευρώ πριν την ΕΚΤ

Επιθετικό κλείσιμο θέσεων long στο ευρωπαϊκό νόμισμα με το βλέμμα στην Πέμπτη. Το χειρότερο σερί από το 2014 τρέχει το νόμισμα καθώς η οικονομία δοκιμάζεται. Μεγάλο το δίλημμα της ΕΚΤ.

Παιχνίδι των hedge funds με το ευρώ πριν την ΕΚΤ

Τα hedge funds γίνονται όλο και πιο αρνητικά απέναντι στο ευρώ ενόψει της απόφασης για τα επιτόκια από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα την επόμενη εβδομάδα, η οποία αποδεικνύεται ολοένα και πιο δύσκολη.

Έχουν πουλήσει σχεδόν το 90% των καθαρών θέσεων long σε ευρώ σε μόλις ένα μήνα λόγω της αυξανόμενης πεποίθησης ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα σταματήσουν τον επιθετικό κύκλο αυξήσεων. Οι οικονομολόγοι και οι αγορές διχάζονται ουσιαστικά πριν την απόφαση της ΕΚΤ, με τους επενδυτές να δίνουν μόλις 40% πιθανότητες για μια ακόμη αύξηση κατά 25 μονάδες βάσης την Πέμπτη.

Ενώ ο πληθωρισμός παραμένει σταθερός και πολύ πάνω από τον στόχο της ΕΚΤ του 2% - ένα σκηνικό που δικαιολογεί υψηλότερα επιτόκια - ενισχύονται τα σημάδια ότι η ανάπτυξη επιδεινώνεται. Αυτό παρέχει πρόσφορο έδαφος για στοιχήματα έναντι του κοινού νομίσματος, το οποίο έχει ήδη υποχωρήσει σχεδόν 5% από τα μέσα Ιουλίου στο μεγαλύτερο σερί εβδομαδιαίων απωλειών από το 2014.

«Η αδυναμία του ευρώ είναι δικαιολογημένη – νομίζω ότι η ΕΚΤ θα σταματήσει», δήλωσε η Janet Mui, επικεφαλής ανάλυσης αγοράς στην RBC Brewin Dolphin στο Λονδίνο, προσθέτοντας ότι θα είναι μια «δύσκολη απόφαση».

«Αν σταματήσει τις αυξήσεις το ευρώ μπορεί να αποδυναμωθεί λίγο περισσότερο», είπε στο Bloomberg.

Είναι μια άποψη που ασπάζονται όλο και περισσότεροι. Ενώ η διάμεση πρόβλεψη βλέπει το ευρώ να ολοκληρώνει το έτος στα 1,09 δολάρια, από περίπου 1,07 δολάρια επί του παρόντος, πριν από μερικές εβδομάδες η προσδοκία ήταν για 1,12 δολάρια. Αυτή είναι η πιο γρήγορη μείωση των προβλέψεων εδώ και πάνω από ένα χρόνο.

«Τα περισσότερα hedge funds βλέπουν πτώση του ευρώ και γενικά ανεβάζουν το δολάριο», δήλωσε ο Antony Foster, επικεφαλής του τμήματος διαπραγμάτευσης νομισμάτων G-10 στη Nomura. 

Είναι εύκολο να καταλάβει κανείς γιατί η αισιοδοξία έχει ξεθωριάσει. Η οικονομία της ευρωζώνης μόλις που αναπτύχθηκε το δεύτερο τρίμηνο και ο ρυθμός των εταιρικών χρεοκοπιών υπερδιπλασιάστηκε, ενώ η τελευταία ανάγνωση της επιχειρηματικής δραστηριότητας έδειξε ότι η συρρίκνωση εντείνεται.

Πριν από λίγο καιρό, η αγορά στοιχηματούσε ότι οι ΗΠΑ θα κατέληγαν σε ύφεση ενώ η Ευρώπη θα μπορούσε να ξεφύγει από αυτήν. Τώρα είναι το αντίστροφο. Αυτό ενίσχυσε το δολάριο σε γενικές γραμμές, με τον Bloomberg Dollar Spot Index να τρέχει το μεγαλύτερο εβδομαδιαίο σερί κερδών του από τις αρχές του 2005.

Η αλλαγή των συναισθημάτων μπορεί να μην είναι βραχύβια. Η ανάλυση θέσεων, η οποία λαμβάνει υπόψη τον κινητό μέσο όρο και τη μεταβλητότητα του ευρώ, στέλνει σήμα «πτωτικής συνέχισης» για πρώτη φορά το 2023, σύμφωνα με την Bank of America Corp.

«Αυτό υποδηλώνει ότι αυτή η πτωτική τάση σε ευρώ/δολάριο μπορεί να συνεχιστεί», δήλωσε ο Αθανάσιος Βαμβακίδης, επικεφαλής της στρατηγικής νομισμάτων G-10 στην τράπεζα. «Τα στοιχεία της ευρωζώνης εκπλήσσουν συνεχώς αρνητικά τους τελευταίους μήνες, ιδιαίτερα σε σύγκριση με τα στοιχεία στις ΗΠΑ. Στη Γερμανία, τα δεδομένα ήταν απαίσια».

Για να συνεχίσει να πέφτει, το ευρώ θα πρέπει πρώτα να ξεπεράσει το επίπεδο των 1,05 δολαρίων - ένα εμπόδιο από το οποίο έχει αναπηδήσει αρκετές φορές φέτος. Μια ακόμα δοκιμή αυτού του επιπέδου θα μπορούσε να παρασύρει ορισμένους επενδυτές να κλειδώσουν τα κέρδη από τις short θέσεις τους. 

Η αγορά δεν πρέπει επίσης να υποτιμά την αποφασιστικότητα της ΕΚΤ να καταπολεμήσει τον πληθωρισμό, προειδοποίησε η Grace Peters, επικεφαλής επενδυτικής στρατηγικής για την Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική της JP Morgan Private Bank. Η Peters βρίσκεται στο στρατόπεδο όσων βλέπουν άλλη μια αύξηση των επιτοκίων την επόμενη εβδομάδα που θα στηρίξει το ευρώ.

«Είμαι περισσότερο διατεθειμένη να αγοράσω ευρώ σε αυτά τα επίπεδα», είπε η Peters. «Είναι εύκολο να είσαι αρκούδα στο ευρώ αυτή τη στιγμή λόγω αυτής της εστίασης στην ανάπτυξη, αλλά η ΕΚΤ έχει μια ενιαία εντολή και αυτή είναι οι τιμές. Αυτή μπορεί να είναι η τελευταία αύξηση για αυτόν τον κύκλο, αλλά η ΕΚΤ θα πρέπει να παραμείνει επιθετική. Το ευρώ έχει περιθώρια ανατίμησης».

Ενώ το αποτέλεσμα της συνεδρίασης της επόμενης εβδομάδας είναι αβέβαιο - ακόμη και οι απόψεις στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ διίστανται - αυτό που είναι σαφές είναι ότι η ευρωζώνη είναι απίθανο να είναι σε θέση να χειριστεί ακόμη υψηλότερο κόστος δανεισμού. Αυτό δίνει στο δολάριο ένα πλεονέκτημα, δεδομένης της μεγαλύτερης ισχύος της οικονομίας των ΗΠΑ.

«Δεν είμαι σίγουρος ότι οι οικονομίες της Ευρώπης μπορούν να αντέξουν πολύ περισσότερα», δήλωσε ο Luke Hickmore, διευθυντής επενδύσεων στην Abrdn Plc. «Υπάρχει μεγάλος κίνδυνος στασιμοπληθωρισμού εδώ, ο οποίος δεν είναι καλός για σχεδόν κάθε τύπο περιουσιακών στοιχείων, συμπεριλαμβανομένου του ευρώ».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v