Σε επιφυλακή η Fed μετά τα στοιχεία για τον πληθωρισμό

Η κεντρική τράπεζα έχει στείλει σήμα για παύση αλλά μπορεί να προχωρήσει σε αύξηση επιτοκίων τον Νοέμβριο ή τον Δεκέμβριο. Πώς αλλάζουν τα στοιχεία για πληθωρισμό. Τι βλέπουν αναλυτές και οικονομολόγοι.

Σε επιφυλακή η Fed μετά τα στοιχεία για τον πληθωρισμό

H άνοδος του πληθωρισμού στις ΗΠΑ τον Αύγουστο σε επίπεδα υψηλότερα από αυτά που ανέμεναν οι αναλυτές σημαίνει ότι η Fed θα διατηρήσει ανοιχτές τις επιλογές της για αύξηση των επιτοκίων ξανά τον Νοέμβριο ή τον Δεκέμβριο μετά από μια αναμενόμενη παύση αυτόν τον μήνα.

Ο λεγόμενος δομικός δείκτης τιμών καταναλωτή, ο οποίος δεν περιλαμβάνει το κόστος των τροφίμων και της ενέργειας, ενισχύθηκε 0,3% από τον Ιούλιο, καταγράφοντας την πρώτη μηνιαία άνοδο σε έξι μήνες. Σε σχέση με έναν χρόνο πριν, αυξήθηκε 4,3%.

«Ο δομικός δείκτης είναι λίγο απογοητευτικός» δήλωσε στο Bloomberg η Κάθι Μπόστιανιτς, επικεφαλής οικονομολόγος της Nationwide Life Insurance. «Αυτό θα κρατήσει τη Fed σε μια επιθετική εγρήγορση και υποδηλώνει ότι είναι δυνατή μια αύξηση επιτοκίων τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο».

Ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ, δήλωσε στα τέλη Αυγούστου στη διάσκεψη της Fed στο Jackson Hole ότι ο πληθωρισμός παραμένει πολύ υψηλός και οι κεντρικοί τραπεζίτες είναι διατεθειμένοι να πιέσουν περισσότερο εάν χρειαστεί. Η Fed αύξησε τα επιτόκια τον Ιούλιο στο 5,25% με 5,5%, υψηλό 22 ετών και οι πιο πρόσφατες προβλέψεις δείχνουν μία ακόμη αύξηση επιτοκίων για το 2023.

«Αυτά τα στοιχεία στηρίζουν το ενδεχόμενο παύσης τον Σεπτέμβριο», δήλωσε η Ρουμπέλα Φαρούκι, επικεφαλής οικονομολόγος για την αμερικανική οικονομία στην High Frequency Economics. «Ωστόσο, η Fed δεν είναι πιθανό να κηρύξει τη νίκη μέχρι να δει περαιτέρω στοιχεία βελτίωσης προς τον στόχο του 2%. Θα παραμείνουν ανοιχτοί σε περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων, εάν χρειαστεί» πρόσθεσε.

Οι αποδόσεις των ομολόγων κατέγραψαν οριακές μεταβολές μετά τη δημοσίευση των στοιχείων για τον πληθωρισμό, αντανακλώντας ότι τα στοιχεία δεν άλλαξαν σημαντικά την άποψη των επενδυτών για την πορεία των επιτοκίων.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v