Ελ Εριάν: Η αναχρηματοδότηση των εταιρειών κρύβει πόνο...

«Τεράστιες ανάγκες αναχρηματοδότησης θα προκύψουν το 2024 και δεν θα είναι δυνατόν να ικανοποιηθούν με τέτοια επιτόκια». Τα αποτελέσματα της αυστηρής πολιτικής της Fed τώρα αρχίζουν - και για πολλούς θα είναι μακροπρόθεσμα. 

Ελ Εριάν: Η αναχρηματοδότηση των εταιρειών κρύβει πόνο...
O Μοχάμεντ Ελ Εριάν, πρόεδρος του Queens’ College στο Πανεπιστήμιο Κέιμπριτζ και σύμβουλος των Allianz και Gramercy

Ο Mοχάμεντ Ελ Εριάν προειδοποιεί ότι μεγάλος αριθμός εταιρειών θα πληγεί από τα υψηλότερα επιτόκια όταν χρειαστούν αναχρηματοδότηση το προσεχές έτος.

«Με δεδομένες τις υψηλές αποδόσεις και την κατάσταση στα εμπορικά ακίνητα, θα προκύψουν τεράστιες ανάγκες αναχρηματοδότησης το επόμενο έτος», τόνισε στο Βloomberg ο φημισμένος οικονομολόγος. «Αρχίζει να αναδύεται ένα σημείο πόνου».

«Υπάρχουν ανάγκες αναχρηματοδότησης στην οικονομία που δεν μπορούν να ικανοποιηθούν εύρυθμα με αυτά τα επιτόκια», είπε ο επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος της Allianz.

Υπογραμμίζεται, συνεπώς, γιατί τα διακυβεύματα είναι τόσο υψηλά ώστε να καταλάβουμε για πόσο ακόμη θα διατηρήσει τα επιτόκια σε υψηλά επίπεδα η Fed, πρόσθεσε. Και αφενός η αναχρηματοδότηση για τις εταιρείες θα προκαλέσει πόνο το επόμενο έτος, αφετέρου οι καταναλωτές που έχουν εγκλωβιστεί σε υποθήκες για δεκαετίες δεν θα αντιμετωπίσουν το πρόβλημα μόνο βραχυπρόθεσμα.

Ο Ελ Εριάν δεν είναι ο μόνος που προειδοποιεί ότι η αμερικανική οικονομία αρχίζει να αισθάνεται τις επιπτώσεις της επιθετικής νομισματικής πολιτικής της Fed. Ο Τόρστεν Σλοκ της Apollo είπε ότι ο αντίκτυπος των αυξήσεων επιτοκίων αρχίζει να ταρακουνά τις πιστωτικές αγορές, με αυξημένα ποσοστά μη εξυπηρέτησης στις πιστωτικές κάρτες. Η Fidelity International προειδοποίησε τον περασμένο μήνα ότι η αναχρηματοδότηση χρέους το 2024 θα πυροδοτήσει ύφεση στις ΗΠΑ.

Η αγορά ομολόγων-σκουπιδιών στις ΗΠΑ αντιμετωπίζει διαφαινόμενο τείχος, με χρέος 41 δισ. δολ. που λήγει το 2024 και επιπλέον 113 δισ. δολ. το 2025, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg.

 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v