Eurostat: Στο 3,5% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Αύγουστο

Η δεύτερη εκτίμηση της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας είναι σε ευθυγράμμιση με την ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ για τον εναρμονισμένο δείκτη στη χώρα μας. Στο 5,2% ο ετήσιος πληθωρισμός στην ευρωζώνη, από 5,3% τον Ιούλιο.

Eurostat: Στο 3,5% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Αύγουστο

Στο 5,2% υποβαθμίζεται ελαφρώς ο ετήσιος πληθωρισμός ευρωζώνης για τον Αύγουστο, από 5,3% τον Ιούλιο και από 5,3% που ήταν η πρώτη της εκτίμηση. Ένα χρόνο πριν, το ποσοστό ήταν 9,1%. Ο ετήσιος πληθωρισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης ήταν 5,9% τον Αύγουστο, από 6,1% τον Ιούλιο. Ένα χρόνο πριν, ήταν 10,1%.

Τα στοιχεία δημοσιεύθηκαν από τη Eurostat, τη στατιστική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και είναι πολύ κοντά στην πρώτη εκτίμησή της που είχε δημοσιεύσει στις 31 Αυγούστου. 

Για την Ελλάδα εκτιμά ότι ο πληθωρισμός -εναρμονισμένος για να μπορεί να συγκριθεί με τις υπόλοιπες χώρες- ήταν στο 3,5% τον Αύγουστο, έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για 3,4%. Την ίδια ώρα, το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου, η Ελληνική Στατιστική Αρχή είχε ανακοινώσει ότι ο εναρμονισμένος δείκτης είχε αυξηθεί κατά 3,5% (σε ευθυγράμμιση και με τη δεύτερη εκτίμηση της Eurostat). 

Η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία ανέφερε ότι ο δομικός δείκτης, που εξαιρεί τις ασταθείς τιμές της ενέργειας και των μη επεξεργασμένων τροφίμων, αυξήθηκε κατά 0,3% σε μηνιαία βάση τον Αύγουστο και κατά 6,2% σε ετήσια βάση -σε ευθυγράμμιση με την αρχική της εκτίμηση. Ενα μήνα πριν, τον Ιούλιο, ήταν στο 6,6% σε ετήσια βάση.

Η εικόνα στην Ευρώπη

Τα χαμηλότερα ετήσια ποσοστά καταγράφηκαν στη Δανία (2,3%), στην Ισπανία και στο Βέλγιο (2,4%). Τα υψηλότερα ετήσια ποσοστά καταγράφηκαν στην Ουγγαρία (14,2%), την Τσεχία (10,1%) και τη Σλοβακία (9,6%). Σε σύγκριση με τον Ιούλιο, ο ετήσιος πληθωρισμός μειώθηκε σε δεκαπέντε κράτη-μέλη, παρέμεινε σταθερός σε ένα και αυξήθηκε σε έντεκα.

Πρωταθλητής ο κλάδος των υπηρεσιών

Τον Αύγουστο, η υψηλότερη συμβολή στον ετήσιο ρυθμό πληθωρισμού της ζώνης του ευρώ προήλθε από τις υπηρεσίες (+2,4 ποσοστιαίες μονάδες, π.μ.), ακολουθούμενες από τρόφιμα, αλκοόλ και καπνό (+1,98 π.μ.), τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (+1,19 π.μ.) και την ενέργεια (-0,34 π.μ.).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v