Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πρώτη φορά σε 2 χρόνια αμετάβλητα τα επιτόκια από την Τράπεζα της Αγγλίας

Χειρόφρενο στον πιο επιθετικό κύκλο αυξήσεων των τελευταίων 30 ετών. Ανακούφιση για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, μετά από 14 αυξήσεις. Παραμένουν στο 5,25%. Οριακή η απόφαση. Υποχωρεί η στερλίνα.

Πρώτη φορά σε 2 χρόνια αμετάβλητα τα επιτόκια από την Τράπεζα της Αγγλίας

Η Τράπεζα της Αγγλίας έχει ολοκληρώσει τον πιο επιθετικό κύκλο αυξήσεων των επιτοκίων των τελευταίων τριών δεκαετιών, εν μέσω πτώσης του πληθωρισμού και αυξανόμενων φόβων για ύφεση. Υπενθυμίζεται ότι  ο πληθωρισμός στη Βρετανία σημείωσε αναπάντεχη πτώση στο 6,7% τον Αύγουστο - ήταν το πιο χαμηλό σημείο των τελευταίων 18 μηνών.

Οπως μεταδίδει το Bloobmerg, η κεντρική τράπεζα διατήρησε τα επιτόκια στο 5,25%, τερματίζοντας μια σειρά από 14 διαδοχικές αυξήσεις από τον Δεκέμβριο του 2021, όταν τα επιτόκια ήταν μόλις 0,1%.

Πέντε μέλη της Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής ψήφισαν υπέρ της παραμονής των επιτοκίων σταθερών και τέσσερα θέλησαν να τα αυξήσουν στο 5,5%. Ο κυβερνήτης Άντριου Μπέιλι, ο οποίος είχε την επικρατούσα ψήφο, επέλεξε να παραμείνουν σταθερά.

Πτώση 0,7% καταγράφει η στερλίνα, με την ισοτιμία στο 1,226 δολάριο

Η απόφαση έρχεται ως ανακούφιση για εκατομμύρια νοικοκυριά που είναι αντιμέτωπα με το υψηλό κόστος στεγαστικών δανείων καθώς και για τις υπερχρεωμένες επιχειρήσεις. Θα χαιρετιστεί επίσης από τον πρωθυπουργό Rishi Sunak, ο οποίος έχει υποσχεθεί να αμβλύνει την κρίση πληθωρισμού και να βελτιώσει το βιοτικό επίπεδο ενόψει των εκλογών που αναμένονται το επόμενο έτος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v