Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Nein» γερμανικών τραπεζών σε αύξηση αποθεματικού στην ΕΚΤ

«Θα μειωθούν τα κέρδη μας και η ικανότητά μας να δανείζουμε και να καταβάλλουμε υψηλότερους τόκους». Η ευρωπαϊκή οικονομία χρειάζεται επενδύσεις, αναφέρουν οι Γερμανοί τραπεζίτες βάζοντας πάγο σε σενάρια σύσφιξης από τη Φρανκφούρτη.

«Nein» γερμανικών τραπεζών σε αύξηση αποθεματικού στην ΕΚΤ

Η Ένωση Γερμανικών Τραπεζών, με κυριότερα μέλη την Deutsche Bank και την Commerzbank, αντιτίθεται στην προοπτική αύξησης του χρηματικού ποσού που πρέπει να διατηρούν στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, μεταδίδει το Bloomberg.

Η αύξηση μιας τέτοιας απαίτησης θα ισοδυναμούσε με φόρο, σύμφωνα με τον Χάινερ Χέρκενχοφ, επικεφαλής της Ένωσης, ο οποίος προειδοποίησε ότι θα μειωθούν τα κέρδη και θα περιοριστεί η ικανότητα των τραπεζών τόσο να δανείζουν όσο και να πληρώνουν υψηλότερους τόκους στους αποταμιευτές.

Η ΕΚΤ αιφνιδίασε τις τράπεζες τον Ιούλιο με την απόφαση να προσφέρει μηδενικό επιτόκιο στα ελάχιστα αποθεματικά τους, αντί για 3,25% που είχε καταβάλει στο παρελθόν. Ορισμένοι αξιωματούχοι διατύπωσαν έκτοτε την ιδέα για αυστηρότερες απαιτήσεις, ώστε να σφίξει η νομισματική πολιτική και να συγκρατηθεί ο πληθωρισμός.

«Η αύξηση των υποχρεωτικών αποθεματικών θα ερχόταν τη λάθος στιγμή και θα ήταν αντιπαραγωγική», δήλωσε ο Χέρκενχοφ σήμερα Τρίτη, επικαλούμενος την ανάγκη για πιστώσεις ώστε να χρηματοδοτηθούν επενδύσεις στην ευρωπαϊκή οικονομία. Η κίνηση θα έθετε την ευρωπαϊκή ήπειρο σε μειονεκτική θέση σε σύγκριση με άλλες περιοχές, είπε.

Οι τράπεζες στη ζώνη του ευρώ θα χάσουν συνολικά έσοδα 6,6 δισ. ευρώ σε διάστημα 12 μηνών μετά την κατάργηση των τόκων από τα αποθεματικά στην ΕΚΤ, ενώ μόνο οι γερμανικές τράπεζες θα απολέσουν εισπράξεις 1,8 δισ. ευρώ, τόνισε ο Χέρκενχοφ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v