Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η κρίση ακινήτων της Σουηδίας απειλεί το μεγαλύτερο συνταξιοδοτικό της ταμείο

Μετά την απώλεια 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων την περασμένη άνοιξη, το Alecta βρίσκεται ξανά στο επίκεντρο για το μεγάλο μερίδιό του στην υπερχρεωμένη εταιρεία ακινήτων Heimstaden Bostad.

Η κρίση ακινήτων της Σουηδίας απειλεί το μεγαλύτερο συνταξιοδοτικό της ταμείο

Το μεγαλύτερο συνταξιοδοτικό ταμείο της Σουηδίας χώρισε τους δρόμους του με την πρόεδρο Ingrid Bonde αυτή την εβδομάδα, έξι μήνες αφότου το Alecta υπέστη ζημίες 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τρία αποτυχημένα πονταρίσματα που συνδέονται με την κατάρρευση της Silicon Valley Bank στις ΗΠΑ.

Οπως μεταδίδει το Bloomberg, η αποχώρηση της Bonde, 63 ετών, προστίθεται στον αυξανόμενο κατάλογο των στελεχών που εγκατέλειψαν την εταιρεία με έδρα τη Στοκχόλμη. Τους τελευταίους μήνες, το ταμείο έχει διορίσει νέο διευθύνοντα σύμβουλο, επικεφαλής επενδύσεων και επικεφαλής διαχείρισης χαρτοφυλακίου μετοχών.

Ωστόσο, το Alecta, στο οποίο έχει ανατεθεί η επίβλεψη αποταμιεύσεων συνταξιοδότησης 1,2 τρισεκατομμυρίων κορωνών (101 δισεκατομμυρίων δολαρίων) για το 25% του σουηδικού πληθυσμού, θα χρειαστεί όχι μόνο νέα ανώτερα στελέχη για να αποτρέψει μια άλλη διαφαινόμενη κρίση.

Τα αυξανόμενα επιτόκια, που ανέτρεψαν τη στρατηγική μετοχών του Alecta στις ΗΠΑ, ασκούν τώρα έντονη πίεση στη μεγαλύτερη μεμονωμένη συμμετοχή του ταμείου -ένα στοίχημα 49 δισ. κορώνες σε μία υπερχρεωμένη σουηδική εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων που ονομάζεται Heimstaden Bostad AB.

Η Heimstaden Bostad βρίσκεται επί του παρόντος δύο σκαλοπάτια πάνω από τη βαθμολογία σκουπιδιών, αλλά μια υποβάθμιση σε BB+ ή χαμηλότερη θα είχε σημαντικές επιπτώσεις σε ολόκληρο τον κλάδο. Η εταιρεία ιδιοκτησίας κατοικιών κατέχει περίπου 12 δισεκατομμύρια δολάρια σε ανεξόφλητο δημόσιο χρέος, κατατάσσοντάς την μεταξύ των μεγαλύτερων εκδοτών ομολόγων στον τομέα ακινήτων της Ευρώπης, σύμφωνα με στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από το Bloomberg.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v