Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κοντά σε ντιλ ΕΕ και Βρετανία για τους δασμούς στα ηλεκτρικά οχήματα

Οι Βρυξέλλες προσέγγισαν το Λονδίνο με νέα πρόταση αυτή την εβδομάδα. Οι δασμοί πρόκειται να ξεκινήσουν την επόμενη χρονιά, εάν δεν υπάρξει νέα συμφωνία.

Κοντά σε ντιλ ΕΕ και Βρετανία για τους δασμούς στα ηλεκτρικά οχήματα

Το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ευρωπαϊκή Ένωση πλησιάζουν σε μια συμφωνία που θα μπορούσε να καθυστερήσει την επιβολή δασμών μετά το Brexit στα ηλεκτρικά οχήματα (EV).

Οπως μεταδίδει το Bloomberg, νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, η ΕΕ προσέγγισε την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ρίσι Σουνάκ με προτάσεις που θα μπορούσαν να παρατείνουν τη σταδιακή επιβολή δασμών στα EV που διακινούνται μεταξύ του μπλοκ και του Ηνωμένου Βασιλείου για τουλάχιστον δύο χρόνια, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν τις συνομιλίες.

Σύμφωνα με τις τρέχουσες ρυθμίσεις που ισχύουν μετά την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ, τα ηλεκτρικά οχήματα που διακινούνται μεταξύ των δύο πλευρών από το επόμενο έτος θα υπόκεινται σε δασμό 10%, εάν λιγότερο από το 45% της αξίας τους προέρχεται από τις δύο περιοχές. Οι ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες έχουν προειδοποιήσει ότι αυτοί οι δασμοί θα μπορούσαν να κοστίσουν στον κλάδο 4,3 δισ. ευρώ και να ωφελήσουν τους Κινέζους ανταγωνιστές.

Μία από τις επιλογές που συζητούνται είναι μια ρύθμιση που θα καθυστερούσε ουσιαστικά την επιβολή των δασμών κατά περίπου δύο χρόνια, ανέφεραν οι πηγές του πρακτορείου.

Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου και οι ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες προσπάθησαν να παρατείνουν την περίοδο σταδιακής εισαγωγής κατά τρία χρόνια, με την υποστήριξη πολλών κρατών-μελών της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας. Αυτή η πιθανότητα παραμένει στο τραπέζι, σύμφωνα με τις πηγές. Η Γαλλία αντιτίθεται στην παράταση.

Η ΕΕ απομακρύνεται από την αρχική της θέση ότι μια παράταση δεν ήταν αποδεκτή και οι μήνες εργασίας για το θέμα έχουν αρχίσει να αποδίδουν καρπούς, δήλωσε κυβερνητικός αξιωματούχος του Ηνωμένου Βασιλείου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v