ΕΕ: Πιο επείγουσα από ποτέ η αποκλιμάκωση της έντασης στο Κόσοβο

Ειδικός απεσταλμένος της ΕΕ συνοδευόμενος από τον απεσταλμένο των ΗΠΑ Γκαμπριέλ Εσκομπάρ και τους εκπροσώπους της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Ιταλίας, επισκέπτονται την Πρίστινα και το Βελιγράδι σε μία προσπάθεια να δώσουν νέα ώθηση στη διαδικασία του διαλόγου.

ΕΕ: Πιο επείγουσα από ποτέ η αποκλιμάκωση της έντασης στο Κόσοβο

O διάλογος για την εξομάλυνση των σχέσεων ανάμεσα στο Βελιγράδι και την Πρίστινα «δεν έχει εναλλακτική», δήλωσε ο ειδικός απεσταλμένος της ΕΕ Μίροσλαβ Λάιτσακ μετά τη συνάντηση που είχε με τον Κοσοβάρο πρωθυπουργό 'Αλμπιν Κούρτι.

Ο Μίροσλαβ Λάιτσακ, συνοδευόμενος από τον απεσταλμένο των ΗΠΑ Γκαμπριέλ Εσκομπάρ και τους εκπροσώπους της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Ιταλίας, επισκέπτονται την Πρίστινα και το Βελιγράδι σε μία προσπάθεια να δώσουν νέα ώθηση στη διαδικασία του διαλόγου για την επίλυση του ζητήματος του Κοσόβου.

Αναφερόμενος στα γεγονότα της 24ης Σεπτεμβρίου, ο Λάιτσακ τόνισε ότι οι ένοπλες επιθέσεις Σέρβων κατά Κοσοβάρων αστυνομικών δημιουργούν νέα δεδομένα αλλά δεν αλλάζουν το αρχικό στόχο, που είναι η πλήρης εφαρμογή του ευρωπαϊκού σχεδίου, όπως έγινε αποδεκτό από τις δύο πλευρές στην Οχρίδα τον περασμένο Μάρτιο. «Τα γεγονότα της 24ης Σεπτεμβρίου δείχνουν ξεκάθαρα ότι η αποκλιμάκωση και η ομαλοποίηση είναι τώρα πιο επείγουσες από ποτέ. Οποιοσδήποτε όρος ή καθυστέρηση είναι απαράδεκτος. Αναμένουμε από το Κόσοβο και τη Σερβία να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους που απορρέουν από τον διάλογο», δήλωσε ο Λάιτσακ.

Σε αυτό το πλαίσιο, τόνισε ότι εάν το Κόσοβο θέλει να προχωρήσει προς την ΕΕ, πρέπει άμεσα να σχηματίσει την Ένωση Δήμων με σερβική πλειοψηφία, η οποία θα παρέχει μεγαλύτερη αυτονομία στους Σέρβους.

Ο ειδικός απεσταλμένος ανέφερε ότι η πενταμελής αντιπροσωπεία φέρει στις δύο πλευρές συγκεκριμένο σχέδιο για την υλοποίηση του ευρωπαϊκού σχεδίου για την εξομάλυνση των σχέσεων Βελιγραδίου - Πρίστινας.

Το απόγευμα ξεκίνησαν στο Βελιγράδι οι συνομιλίες της πενταμελούς αντιπροσωπείας με τον πρόεδρο της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v